Σήμερα θα αρχίσω με μια είδηση που πρωτίστως ενδιαφέρει την ομαλή λειτουργία της Δημοκρατίας. Με μια τροπολογία που ετοίμασε ήδη η κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία όσοι καταδικάζονται αμετάκλητα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση (όπως για παράδειγμα οι Χρυσαυγίτες), στερούνται οριστικά τα πολιτικά τους δικαιώματα. Δεν θα μπορούν ποτέ δηλαδή να είναι υποψήφιοι, είτε πάνε φυλακή είτε όχι, φτάνει όμως να καταδικαστούν αμετάκλητα. Η κυβέρνηση φέρνει την τροπολογία (στον εκλογικό νόμο) για όλα τα εγκλήματα κατά της Δημοκρατίας. Ποια είναι αυτά;

***

Πρώτα απ΄ όλα η τρομοκρατία. Οι καταδικασθέντες αμετάκλητα για τρομοκρατικές πράξεις ή για συμμετοχή σε τέτοιου είδους ενέργειες χάνουν αυτομάτως το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Δεν θα μπορούν ποτέ ούτε να ψηφίσουν ούτε να δημιουργήσουν ή να συμμετάσχουν σε πολιτικό κόμμα. Επιπλέον έγκλημα κατά της Δημοκρατίας με το νέο νόμο λογίζεται και η κατασκοπεία. Φτάνει να υπάρχει αμετάκλητη καταδίκη. Όπως μου είπαν από το Μέγαρο Μαξίμου το σχετικό νομοθέτημα είναι έτοιμο και πρόκειται να κατατεθεί λίαν συντόμως προς ψήφιση στη Βουλή.

***

Οι 50 νέες ΜΕΘ

Προτού σας αποκαλύψω τι συζητούσαν χθες επί ώρες τα μέλη της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, σας λέω ότι τη Δευτέρα θα γίνει μια σεμνή τελετή στο νοσοκομείο Σωτηρία, παρουσία του Πρωθυπουργού και πιθανότατα και των αρχηγών των κομμάτων (σ.σ. για τον κ. Τσίπρα δεν γνωρίζω αλλά σίγουρα θα παραστεί η Φώφη Γεννηματά). Πρόκειται, όπως μου εξήγησε ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γ. Μυλωνάκης για την εκδήλωση της ένταξης 50 κρεβατιών ΜΕΘ, σε μία έκταση 3.200 τ.μ. δωρεά τη Βουλής των Ελλήνων στο νοσοκομείο Σωτηρία. Είναι ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στις ΜΕΘ και το σημαντικότερο η δωρεά αυτή ολοκληρώθηκε μέσα σε δύο μήνες και στοίχισε 6,2 εκατ. ευρώ.

***

Τώρα πάμε στην Επιτροπή Λοιμωξιολόγων και αυτό που έχω να σας πω είναι πως δεν έγινε καμία συζήτηση ούτε για lockdown σε άλλη περιοχή πλην Κοζάνης, ούτε για αύξηση του ωραρίου λειτουργίας στα καταστήματα εστίασης, ούτε στην επαναλειτουργία των περιπτέρων και μετά τα μεσάνυχτα, ούτε βεβαίως για τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα, που κάποιοι από τώρα φρόντισαν να επιβάλουν περιορισμούς.

***

Το μαύρο ρεκόρ του κορωνοϊού

Και όλα αυτά την ώρα που έχει καταγραφεί νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων («μαύρο ρεκόρ Παρασκευής» το ονόμασαν). Ανακοινώθηκαν 508 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 64 συνδέονται με γνωστές συρροές και 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 24450, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες. 3.454 (14.1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9893 (40.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 81 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

***

Ο κ. Μόσιαλος και οι τρεις κρίσιμοι μήνες

Η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στο γεγονός, σύμφωνα μ΄αυτά που μου είπε ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος και στην αύξηση των τεστ. Όσο περισσότερα τεστ γίνονται τόσα περισσότερα κρούσματα είναι πιθανόν να καταγραφούν. Αλλά, κατά τον κ. Μόσιαλο οι πλέον κρίσιμοι μήνες για την Ελλάδα είναι μόνον τρεις: Ο Δεκέμβριος, ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος που λόγω καιρικών συνθηκών θα κλειστούμε μέσα. Από Μάρτιο, όμως λέει θα ξαναβγούμε έξω. Για αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή και υπομονή. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν κρούσματα ή δεν θα αυξηθεί ο αριθμός των νοσηλευόμενων. Απλώς τα κρούσματα, σε αντίθεση με τις χώρες του Βορρά (που έχουν έξι μήνες χειμώνα) θα είναι πιο ήπια και λιγότερα επίπονα.

***

Ασφαλής προορισμός η Βουλή

Να σημειώσω εδώ ότι η Βουλή θεωρείται ασφαλής προορισμός για Covid. Και τούτο γιατί τα μέτρα προστασίας τηρούνται σχολαστικά. Κάθε λίγο και λιγάκι γίνονται και τα τεστ. Προχθές έγιναν πάλι τεστ σε περίπου 1.500 άτομα, ήτοι σε βουλευτές, υπαλλήλους, αστυνομικούς, δημοσιογράφους και ήταν όλα αρνητικά. Και κάτι ακόμα για τη Βουλή. Αλλάζει ο φωτισμός της, θα γίνει τέτοιος όπως ο φωτισμός της Ακρόπολης, δηλαδή εντυπωσιακός. Άρχισαν οι μελέτες σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού. Ο νέος φωτισμός θα είναι έτοιμος το 2021, όταν συμπληρώνονται δηλαδή 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

***

Όταν το drone δείχνει τους υπεύθυνους για τα επεισόδια

Αποδεικτό στοιχείο; Ενα drone! Οχι όποιο- όποιο αλλά της Αστυνομίας, το οποίο πετούσε στην περιοχή του Εφετείου και κατέγραφε τα πάντα. Και κυρίως ποιος άρχισε τα επεισόδια. Ένα βίντεο διαρκείας 7 λεπτών που εμφανίζει όλα τα στοιχεία έδωσε στην δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία. Σε αυτό, όπως φαίνεται, θεωρεί υπεύθυνους ότι άρχισαν τα επεισόδια οι λεγόμενοι… «μπαχαλάκηδες».

***

Γιατί υπερηφανεύεται ο στρατηγός Φλώρος

Μεσούσης της νέας φθινοπωρινής κρίσης με το Oruc Reis ο στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, αρχηγός ΓΕΕΘΑ, βρέθηκε στη Λάρισα, στην 1η Στρατιά και στο Αρχηγείο Τακτική Αεροπορίας όπου μίλησε στο προσωπικό και εξέφρασε την υπερηφάνεια του επειδή, όπως είπε: «Για τις επιτυχείς προσπάθειες που καταβάλλει στις συνεχόμενες καταστάσεις που καλείται να αντιμετωπίσει εξ αιτίας της τουρκικής προκλητικότητας στον Έβρο με την αποτυχημένη προσπάθεια αύξηση των μεταναστευτικών ροών, αλλά και της συνεχούς παραβατικής και απαράδεκτης συμπεριφοράς των τούρκων στον εθνικό εναέριο χώρο και στην θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου». Ο στρατηγός κάλεσε το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων «να συνεχίσουν με την ίδια αυταπάρνηση και πνεύμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας παραμένοντας σε πλήρη εγρήγορση». Αυτό το «σε πλήρη εγρήγορση» που τους κάλεσε να βρίσκονται, έκανε τη διαφορά.

***

Το τέρας του… Λοχ Νες και τα υποβρύχια

Δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα γέλια τους στο Πολεμικό Ναυτικό και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας από την τουρκική προπαγάνδα ότι το τουρκικό ναυτικό εντόπισε τα ελληνικά αόρατα υποβρύχια και έδειξαν κάτι θολές φωτογραφίες που δεν αποδεικνύουν απολύτως τίποτα: «Σαν το τέρας του Λοχ Νες φαίνεται» έλεγαν βλέποντας στο Ναυτικό τις φωτογραφίες. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος (που μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ θα συνοδεύσουν τον Πρωθυπουργό στον Εβρο), μου έλεγε ότι η προπαγάνδα των τούρκων για τα ελληνικά υποβρύχια εκδηλώθηκε μόλις λίγες ημέρες μετά τη δήλωσή του στη Βουλή ότι «ακόμα ψάχνουν οι τούρκοι τα ελληνικά υποβρύχια».

***

Ο Ζουράρις, ο Τσίπρας και ο ανούσιος

Την ώρα που οι προεδρικοί -και όχι μόνο- προσπαθούν να πείσουν ότι χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπεφτε πάλι σε μονοψήφια ποσοστά, ο Κώστας Ζουράρις με το γνωστό απαράμιλλο στιλ του ισοπεδώνει τα πάντα χαρακτηρίζοντας το θέμα… ανούσιο. Το αν θα παραμείνει ή όχι ο Αλέξης Τσίπρας στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι «άνευ σημασίας» τονίζει ο Κώστας Ζουράρις, επικαλούμενος μάλιστα το παράδειγμα του ΠΑΣΟΚ. «Κάποτε και ο Παπανδρέου αρρώστησε και τον άλλαξαν, πήγε ο Σημίτης μετά. Αυτά είναι δευτερεύοντα στην πολιτική» είπε χαρακτηριστικά. Με εξαίρεση τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως φρόντισε να τονίσει ο κ. Ζουράρις, κρίνει θετικά το έργο του Αλέξη Τσίπρα στο σύνολό του.

***

Δίπλα στη Μύκονο…

Στη Ρήνεια, το μικρό νησί δίπλα στη Δήλο γνωστό και με το όνομα Ορτυγία (η γενέτειρα της δίδυμης αδελφής του Απόλλωνα, της Αρτέμης, σύμφωνα με τον μύθο) επικεντρώνεται το πενταετές πρόγραμμα έρευνας πεδίου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που άρχισε το 2019. Το νησί συνδέθηκε με την ιστορία των γεννήσεων και των θανάτων του γειτονικού της νησιού, αλλά λειτούργησε και ως χώρος καραντίνας τον 19ο και ως τις αρχές του 20ού αιώνα. Σήμερα η Ρήνεια (ή “Μεγάλες Δήλες” για τους Μυκονιάτες, ονομασία που δηλώνει τη διαχρονική σχέση των δύο νησιών) είναι χωρισμένη σε «παρτίδες», δηλαδή σε αγροτικές εκτάσεις τις οποίες ο Δήμος Μυκόνου εκμισθώνει σε Μυκονιάτες για αγροτική και κτηνοτροφική χρήση. Περιορισμένες, αλλά σημαντικές ανασκαφές στη Ρήνεια, έγιναν στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα από τους δύο πρώτους Εφόρους Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Δημ. Σταυρόπουλο και Δημ. Πίππα, οι οποίοι ωστόσο δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την τεκμηρίωση των ευρημάτων τους.

***

Σεμινάρια covid free

Και να που ενώ όλα δείχνουν «μαύρα» για τον κινηματογράφο σε ότι αφορά την κίνηση στις αίθουσες (μειωμένη σε ανατριχιαστικό σημείο – σκεφτείτε ότι αυτή την εποχή 15.000 μάξιμουμ είναι τα εισιτήρια πανελλαδικά ενώ κακή περίοδος μέχρι τώρα θεωρούνταν η εβδομάδα του 15Αύγουστου με… 80.000) κάποιοι επιμένουν διαφορετικά. Για τρίτη χρονιά εφέτος ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης και ο πολιτιστικός οργανισμός «Ανοιχτή Τέχνη» συνεχίζουν την σειρά σεμιναρίων πάνω στην ιστορία του σινεμά. Με διπλή ύλη και τόσο δια ζώσης όσο και… covid free. O πρώτος κύκλος των σεμιναρίων θα πραγματοποιείται Τετάρτη 8–10 μ.μ. διαδικτυακά και Πέμπτη 6-8 μ.μ. δια ζώσης (Νοέμβριος – Ιανουάριος) και αφορά τη διαδρομή της 7ης τέχνης από τη γέννησή της ως και τον 21ο αιώνα. Ο δεύτερος κύκλος του (από Φεβρουάριο έως Μάιο του 2021) θα προσεγγίσει την ιστορία της μεγάλης οθόνης με πιο αντισυμβατικό τρόπο. Το σίγουρο είναι ότι και τα δύο αξίζουν τον κόπο.