Με τη δίκη της Χρυσής Αυγής να εισέρχεται σε ένα από τα κρισιμότερα στάδιά της καθώς το δικαστήριο μέσα στα επόμενα 24ωρα θα αποφασίσει για τις αναστολές, οι άλλοτε αγέρωχοι νεοναζιστές εμφανίστηκαν στο δικαστήριο για να προσπαθήσουν να γλιτώσουν την φυλακή.

Σήμερα αναμένεται και η πρόταση της εισαγγελέως για την αναστολή ή όχι των ποινών.

Μετά την πρόταση της εισαγγελέως επί των αναστολών οι συνήγοροι υπεράσπισης έχουν δικαίωμα να δευτερολογήσουν. Στην συνέχεια, το δικαστήριο θα αποσυρθεί σε διάσκεψη για να ανακοινώσει την τελική απόφασή του επί των αναστολών των ποινών.

Χθες στη δίκη η υπεράσπιση του Γιώργου Ρουπακιά έκανε γνωστό ότι ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, ο οποίος καταδικάσθηκε σε ισόβια κάθειρξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας και σε 14 έτη κάθειρξη για το αδίκημα της συμμετοχής και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, δεν πρόκειται να ζητήσει από το δικαστήριο να αναστείλει την ποινή του.

Ο «αγρότης» Μπαρμπαρούσης

«Μάχη» για να πείσουν το δικαστήριο ότι πρέπει να τους χορηγήσει αναστολή και να μην οδηγηθούν στη φυλακή έδωσαν ο Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, που εμφανίστηκε στην αίθουσα με τον πατέρα του για να πει ότι η επιβίωσή του εξαρτάται αποκλειστικά από τον γιο του. «Αν εκτίσει την ποινή του, εγώ τελείωσα», είπε ο πατέρας του.

Ο Ηλίας Μπαρμπαρούσης προσήλθε στο δικαστήριο υποβασταζόμενος από τον ίδιο του το γιο φορώντας μαύρα γυαλιά και έχοντας μπαστούνι, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης.

«Μένει μαζί μας από τότε που δεν βγήκε βουλευτής. Ήταν παντρεμένος, χώρισε, δεν τα βρήκαν. Τα παιδιά του μένουν με τη μητέρα τους, είναι 8,9 και 10 χρόνων. Ασχολείται με τα χωράφια και τα πρόβατα. Έχει διατροφή 1.500 ευρώ βοηθάμε κι εμείς, καμία κότα, κάνα αυγό. Εγώ είμαι τελειωμένος αν μπει φυλακή. Είμαι 40 χλμ. από το Αγρίνιο. Όταν ήταν βουλευτής στην Αθήνα μέχρι το 2017 τον Μάιο εγώ δεν είχα πρόβλημα. Η γυναίκα μου προβλήματα υγείας. Οικονομικά μας βοηθάει ο γιος μου. Ούτε τη διατροφή για τα παιδιά του θα μπορεί να δώσει, ούτε εμένα να βοηθήσει. Θέλω 2-3 ταξί το μήνα να κατεβαίνω από το χωριό στην Αθήνα».

«Ασχολείται με τα χωράφια κι τα πρόβατα. Μένει μαζί μας σε ένα σπίτι. Είναι παντρεμένος και χώρισε. Τα παιδιά τους όταν έκλεισαν τα σχολεία ερχόντουσαν. Εγώ είμαι τελειωμένος αν εκτίσει την ποινή του. Μέχρι το ‘17 δεν είχα πρόβλημα όρασης. Τώρα έχω και η γυναίκα μου έχει πρόβλημα υγείας» είπε μεταξύ άλλων ο μάρτυρας.

Καλά παιδιά που «ατύχησαν» να σκοτώσουν

Αναστολή ζήτησαν και οι δύο δολοφόνοι του 27χρονου Λουκμάν από το Πακιστάν, παρόλο που ήδη εκτίουν ποινή για την πράξη τους στην οποία προστέθηκαν τα 6 χρόνια της ένταξης σε εγκληματική οργάνωση. Οι δικηγόροι τους έβαλαν τα δυνατά τους για να πείσουν την έδρα να αναστείλει τις ποινές τους μέχρι την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό.

«Είναι άνω των 40 ετών και έχει μια μητέρα 85 ετών με τεράστια προβλήματα υγείας. Αυτές είναι οι προϋποθέσεις, ήταν καλός μαθητής στο Γυμνάσιο, έδωσε εξετάσεις, πέρασε στην Πυροσβεστική αλλά δυστυχώς είχε τη γνωστή περιπέτεια, όπως ακούστηκε, με τον Πακιστανό»

«Εχει λευκό ποινικό μητρώο … εκτός βέβαια από τη βασική πράξη της παρούσας υπόθεσης».

Γράφουν στίχους κατά του bullying

Υπέρ της αναστολής της ποινής του πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη, κατέθεσε μια φίλη του, φροντίζοντας να τονίσει ότι γράφει και τραγούδια κατά του bullying.

«Είμαστε πολύ καλοί φίλοι από το 2011 με τον Γιώργο. Ζήτησα τη βοήθεια του όταν δεν είχαμε να φάμε. Έχω δυο παιδιά ανήλικα. Μέχρι και λογαριασμούς για το ρεύμα μου πλήρωσε. Είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος. Μας έδινε και τρόφιμα. Είναι σωστός οικογενειάρχης. Το παιδί του είναι τα πάντα για αυτόν και τον χρειάζεται με όλα αυτά που έχουν συμβεί…»

Στο δικαστήριο κατέθεσε και μάρτυρας υπέρ του συνοδηγού του Ρουπακιά, Γιάννη Καζαντζόγλου, ο οποίος έχει καταδικασθεί για συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα σε 10 έτη και 2 μήνες.

Η μάρτυρας κλαίγοντας, ζήτησε από το δικαστήριο να δώσει αναστολή στην εκτέλεση ποινής στον σύντροφο της και ανέφερε ότι τον γνωρίζει από 16 ετών, δεν εργάζεται και πως ο πατέρας του αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Η μάρτυρας δήλωσε ότι είναι έγκυος από τον καταδικασθέντα και ότι η ίδια έχει δυο παιδιά ακόμη από άλλο γάμο, τα οποία στηρίζει ο Ιωάννης Καζαντζόγλου.

O συνήγορος του Ηλία Παναγιώταρου, ο οποίος έχει καταδικασθεί σε 13 χρόνια κάθειρξη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, ανέφερε πως η οικογένειά του εντολέα του στηρίζονται αποκλειστικά σε εκείνον και ζήτησε από το δικαστήριο να χορηγήσει αναστολή στην εκτέλεση της ποινής του μέχρι την έφεση.

Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση του για σήμερα.

Στις φυλακές Δομοκού το διευθυντήριο της εγκληματικής οργάνωσης

Οι φυλακές Β τύπου στο Δομοκό διαθέτουν πέντε πτέρυγες και κρατούνται σκληροί ποινικοί κακοποιοί. Σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο που δεν θα έχει επαφή με τους υπόλοιπους κρατουμένους ήδη ετοιμάζονται τα κελιά για τους έξι του διευθυντηρίου της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος, ο Χρήστος Παππάς, ο Γιώργος Γερμενής, ο Ηλίας Παναγιώταρος και ο Ηλίας Κασιδιάρης θα έχουν το δικό του κελί.

Τα μέτρα ασφαλείας μέσα στο Δομοκό για τους έξι θα είναι ιδιαίτερα αυστηρά.

Σύμφωνα με πληροφορείς, οι καταδικασμένοι της Χρυσής Αυγής θα προαυλίζονται μόνοι τους χωρίς να έρχονται σε επαφή με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Επίσης, εξετάζεται το σενάριο να μην έχουν και μεταξύ τους επαφές λόγω του ψυχροπολεμικού κλίμακος που επικρατεί στους κόλπους της εγκληματικής οργάνωσης.

Οι έλεγχοι που θα γίνονται στα κελιά τους θα είναι καθημερινοί, ενώ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα βρίσκονται υπό επιτήρηση.

Ακόμη και τα επισκεπτήρια που θα δέχονται θα γίνονται κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ενώ δεν θα έχουν το δικαίωμα να αιτηθούν άδεια για αρκετά χρόνια.