Τρόμο προκαλεί η αποκάλυψη ότι τα περισσότερα νοσοκομεία στη Βόρεια Ελλάδα δε διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ, με αποτέλεσμα οι ασθενείς που χρήζουν εισαγωγής στην εντατική να μεταφέρονται στη Θεσσαλονίκη ή την Αλεξανδρούπολη.

Η εξάπλωση του κορωνοϊού σε ολόκληρη τη χώρα και οι αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία της περιφέρειας, προκαλούν νέες δονήσεις στο σύστημα υγείας. Κλινικές και ΜΕΘ γεμίζουν, με αποτέλεσμα οι διοικήσεις των νοσοκομείων να ζητούν μεταφορές ασθενών σε μεγάλα νοσοκομεία.

Τα νοσοκομεία αναφοράς δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση αφού καλούνται να υποδεχτούν ασθενείς και από άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα που έχουν ήδη φτάσει στα όριά τους.

«Καμπανάκι» για το ΕΣΥ

Το νοσοκομείο της Κοζάνης διαθέτει 15 κλίνες κορωνοϊού που ήδη νοσηλεύονται 12 ασθενείς. Με την πόλη να είναι στο «κόκκινο», οι ανάγκες για κλίνες αυξάνονται συνεχώς.

Όπως έγινε και στο πρώτο κύμα, ασθενείς μεταφέρονται στην Πτολεμαΐδα, όπου υπάρχουν και τα δύο κρεβάτια εντατικής σε ολόκληρη την περιοχή, αλλά και στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, το νοσοκομείο αναφοράς που δέχεται τα βαριά περιστατικά από την περιφέρεια.

Τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν περιστατικά κορωνοϊού δεν διαθέτουν όλα ΜΕΘ για ασθενείς με Covid-19. Έτσι, όταν κάποιος ασθενής πρέπει να διασωληνωθεί αρχίζει ένας αγώνας για τη μεταφορά του σε νοσοκομεία αναφοράς.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει η περιφέρεια και κυρίως η Βόρεια Ελλάδα, καθώς, όπως συνέβη και στο πρώτο κύμα, δεκάδες ασθενείς θα χρειαστεί να διακομισθούν σε Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη, λόγω ελλιπών υποδομών σε πολλά επαρχιακά νοσοκομεία.