Σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αλλά και τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρθηκε μέσα από το MEGA, ο διδάκτωρ Γεωπολιτικής και καθηγητής Γεωστρατηγικής, Γιώργος Φίλης.

«Ο Ερντογάν θέλει να τινάξει όλη τη διαδικασία στον αέρα. Δεν νομίζω ο Ερντογάν να ενδιαφέρεται για διαπραγματεύσεις, αν δεν τηρηθεί ο όρος του. Ο βασικός του όρος είναι η Ελλάδα να πάει για διαπραγματεύσεις στα γόνατα» τόνισε ο κ. Φίλης.

«Αν μπορούσαμε να θέσουμε “κόκκινες γραμμές”, ο τουρκικός στολίσκος βρίσκεται μέσα στην δυνητική ΑΟΖ της Ελλάδος και πραγματική υφαλοκρηπίδα της συστάδας του Καστελόριζου. Η “κόκκινη γραμμή” είναι τα 12 μίλια, όχι τα 6,5. Με το διεθνές δίκαιο η αιγιαλίτιδα ζώνη είναι προέκταση της στεριάς στη θάλασσα», εξήγησε ο ίδιος.

«Τα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα φυσικό της χώρας μας εκ του διεθνούς δικαίου. Στις διεθνείς σχέσεις όταν δεν το ασκείς, δεν υφίσταται μετά από ένα σημείο. Αυτή τη στιγμή καθοδηγούμαστε κατατρομοκρατούμενοι από την Τουρκία να μην το ασκήσουμε. Αυτό που κάνουν οι Τούρκοι με όλο αυτό το στόλο, είναι επίδειξη σημαίας, δεν είναι κάτι άλλο» συνέχισε ο κ. Φίλης.

«Εάν και εφόσον γίνει κάποιο επεισόδιο, θα έχουμε να κερδίσουμε αν θα είμαστε εμείς οι τελευταίοι που θα φύγουμε από το πεδίο. Ο σκοπός μας είναι δίκαιος. Δεν πρόκειται να βγει από πάνω η Τουρκία, είναι κατά του διεθνούς δικαίου. Ούτε η Ρωσία, ούτε οι ΗΠΑ πια φαίνεται να την υποστηρίζουν. Είναι κάτι που άπτεται του σκληρού πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας της χώρας. Αν τους αφήσουμε δεν θα μπορέσουμε μετά να διαπραγματευτούμε οτιδήποτε έχει να κάνει με τα 12 ναυτικά μίλια», κατέληξε ο κ. Φίλης.