Τι ματς. Τι θρίλερ. Τι Ολυμπιακός. Τι Χάρισον. Και τι… buzzer beater! Η ομαδάρα του Μπαρτζώκα άντεξε απέναντι στην πίεση της Μακάμπι Τελ Αβίβ, έμεινε όρθια ακόμα και όταν ο Ουίλμπεκιν έβαλε το τρίποντο της ζωής του στο φινάλε για το 82-82, αλλά το καλύτερο το φύλαγε ο Χάρισον για το τέλος. Τρίποντη βόμβα από το… σπίτι του με τη λήξη του χρόνου, 85-82, τρίτη σερί νίκη και ξέσπασμα, καθώς όλοι – με πρώτο τον Μπαρτζώκα – έγιναν μια αγκαλιά στον πάγκο του Ολυμπιακού.

Τρίτη σερί μεγάλη νίκη μετά το ΟΑΚΑ απέναντι στον Παναθηναϊκό και την Αρμάνι την περασμένη Τετάρτη, με την Μακάμπι να πέφτει κι εκείνη θύμα της σπουδαίας ομάδας που δημιουργεί ο φετινός Ολυμπιακός. Εκπληκτικός ο Βεζένκοφ με κρίσιμα καλάθια, σπουδαία και κρίσιμα σουτ πήρε και έβαλε ο Σπανούλης, τρομερός ο Χασάν Μαρτίν με 16 πόντους και 8 ριμπάουντ αλλά η βραδιά ανήκει στον Χάρισον. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από την τρίποντη – βόμβα στο φινάλε που… τέζαρε τη Μακάμπι.

Το ματς

Ο Ολυμπιακός μπήκε πιο δυνατά στο ματς και προηγήθηκε με 8-4, αλλά με την Μακάμπι να σφίγγει την άμυνά της και να βγάζει εξαιρετικά plays στην επίθεση, οι φιλοξενούμενοι βρήκαν τρόπο να αντιδράσουν. Προηγήθηκαν με 8-12 και 12-18, με τον Σλούκα να μειώνει σε 15-18 με τρίποντο, αλλά την πρώτη περίοδο να τελειώνει με τους Ισραηλινούς στο +7: 15-22.

Η δεύτερη περίοδος, ωστόσο, άνηκε ολοκληρωτικά στην ομάδα του Μπαρτζώκα. Με τον Σλούκα να οργανώνει μαεστρικά το παιχνίδι, τον Σπανούλη να πετυχαίνει σπουδαία καλάθια και τον Χάρισον να δείχνει ξανά την ίδια διάθεση με αυτή που έδειξε απέναντι στην Αρμάνι, ο Ολυμπιακός αρχικά ισοφάρισε σε 24-24 και με ένα συνολικό επιμέρους 16-4 μετέτρεψε το 15-22 σε 31-26.

Οι ερυθρόλευκοι ξέφυγαν και με εφτά (38-31) χάρη σε τρίποντο του Πρίντεζη, με την Μακάμπι να βρίσκει απαντήσεις κυρίως από τον Τζόουνς στη δεύτερη περίοδο και να μένει σε κοντινή απόσταση με το τέλος του πρώτου μέρους (44-40).

Ένα γρήγορο 5-0 σερί στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους έφερε τον Ολυμπιακό μπροστά με 9 (49-40) και με τον Βεζένκοφ να… πυροβολεί από παντού, το σκορ έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφια διαφορά (54-44). Η Μακάμπι αντέδρασε, έφερε και πάλι το ματς στο ένα σουτ (61-58), με το ματς να κυλάει έτσι έως το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, που βρήκε τον Ολυμπιακό μπροστά με 3 πόντους (69-66).

Η τελευταία περίοδος; Αληθινό θρίλερ. Με άγχος, λάθη, αλλά και μεγάλα σουτ και στις δύο μεριές του παρκέ. Η Μακάμπι προηγήθηκε με 72-71 και 74-73, σκορ το οποίο παρέμεινε έτσι για τρία λεπτά. Με τον Ολυμπιακό, πάντως, να έχει δικαίως πολλά παράπονα από τους διαιτητές που σε δύο λεπτά είχαν χρεώσει πέντε φάουλ τους ερυθρόλευκους, έναντι κανενός της Μακάμπι. Μάλιστα το πρώτο φάουλ στην τέταρτη περίοδο το πήρε ο Ολυμπιακός όταν οι Ισραηλινοί είχαν κάνει ήδη 7!

Οι δύο ομάδες μπήκαν χέρι χέρι στο τελευταίο δίλεπτο (78-78), ο Βεζένκοφ έκανε το 80-78 και ο Σπανούλης το 82-79 μπαίνοντας στα τελευταία 40 δευτερόλεπτα. Η Μακάμπι αστόχησε σε λέι απ, ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να τελειώσει το ματς αλλά Χάρισον και Σπανούλης αστόχησαν σε τρίποντα, για να ακολουθήσει ένα από τα καλύτερα φινάλε που έχουμε δει στη διοργάνωση. Ο Μπράιαντ αστόχησε σε δύο βολές, με την Μακάμπι να παίρνει το ριμπάουντ και να βρίσκει τρίποντο με τον Ουιλμπέκιν στα 7 δευτερόλεπτα για το 82-82.

Οι Ισραηλινοί είχαν να δώσουν δύο φάουλ, που τα έκαναν και πέρασαν τρία δευτερόλεπτα, αλλά στα τέσσερα που είχαν απομείνει ο Χάρισον τους… τιμώρησε. Με τον χρόνο να κυλάει εις βάρος του, σηκώθηκε από τα οχτώ μέτρα, ευστόχησε και ο Ολυμπιακός πήρε μια τεράστια νίκη με 85-82 που τον φέρνει πλέον στο 3-1.

Τα δεκάέπτα: 15-22, 44-40, 69-66, 85-82