Την έντονη ανησυχία της Ευρώπης για τα αυξανόμενα κρούσματα κοροναϊό, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής

«Να επισημάνω ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία όλων μας για το δεύτερο κύμα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε «έχουμε πια έναν ευρωπαϊκό χάρτη ανά περιφέρεια ο οποίος αποτυπώνει το επίπεδο κινδύνου με κοινά κριτήρια. Θεωρώ θετικό ότι η Ελλάδα όπως φαίνεται ακόμα, είναι μία από τις χώρες που τα καταφέρνει σχετικά καλύτερα σε σχέση με Δυτική και Ανατολική Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή αν δεν είμαστε προσεκτικοί, αν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα των ειδικών».

Ο πρωθυπουργός, τόνισε ακόμη ότι έθεσε στη Σύνοδο, το ζήτημα της προετοιμασίας για την επόμενη ανοιξιάτικη και καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, τονίζοντας ότι «όλοι ελπίζουμε ότι την άνοιξη θα έχουμε εμβόλιο αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ταξιδεύουμε με ασφάλεια και κοινά πρωτόκολλα».

Η Ελλάδα τα καταφέρει καλύτερα και με την δυτική και με την ανατολική Ευρώπη είπε, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να αλλάξει αν δεν εφαρμόζουμε τα μέτρα των ειδικών

Χαρακτήρισε σημαντική επιτυχία της Ευρώπης τα συμβόλαια προαγοράς εμβολίων για τον κοροναϊό.

Ερωτηθείς σχετικά της αύξηση των κρουσμάτων και στην Ελλάδα είπε ότι τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουμε καταφέρει στην Ελλάδα να κρατήσουμε τα κρούσματα σε ένα σχετικά σταθερό σημείο».

Επισήμανε ότι στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες ξεπεράσαμε τα 20.000 τεστ. «Ο δείκτης θετικότητας είναι περίπου στο 2%. Ο δείκτης θετικότητας για παράδειγμα στο Βέλγιο έχει ξεπεράσει το 10%. Αυτό λέει κάτι για το πόσο διαδεδομένη είναι η μετάδοση του ιού στην κοινότητα» είπε και πρόσθεσε «Έχουμε με τις συμβουλές των ειδικών μια πολύ ξεκάθαρη κατηγοριοποίηση των βαθμών επικινδυνότητας και στη χώρα μας. Είχαμε πράγματι ένα στοχευμένο πρόβλημα στην Κοζάνη. Οι ειδικοί εισηγήθηκαν να πάμε στο καθεστώς της πιο αυξημένης προστασίας στο επίπεδο 4 για την περιφερειακή ενότητα της Κοζάνης και αποδεχθήκαμε την εισήγησή τους για 14 ημέρες και θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτά τα τοπικά περιοριστικά μέτρα θα είναι αποτελεσματικά εκεί που έχουμε μια διασπορά του ιού η οποία ξεφεύγει από τα ανεκτά επίπεδα. Μέχρι στιγμής αυτό συμβαίνει μόνο στη Κοζάνη».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να μην βλέπουμε αυτό που γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη όπου σε πολλές χώρες τα πράγματα τείνουν να ξεφεύγουν εκτός ελέγχου και αυτό θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει και εμάς να παραμένουμε πολύ συνεπείς στην εφαρμογή των μέτρων που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί».

Επίσης σημείωσε ότι υπάρχει ένα επίπεδο απόλυτου αριθμού κρουσμάτων πάνω από το οποίο ο εντοπισμός των στενών επαφών καθίσταται παντελώς αδύνατος. «Αν φτάσεις σε αυτό το επίπεδο το μόνο που μπορεί να κάνεις είναι να πάρεις τοπικά ή άλλα οριζόντια μέτρα. Είναι αυτό που αναγκάστηκε να κάνει η Γαλλία για την ευρύτερη περιοχή του Παρισιού και όχι μόνο» είπε.

Συμπλήρωσε ότι σημαντική προσθήκη στο οπλοστάσιο μας αποτελούν τα γρήγορα τεστ, τα οποία δοκιμάζονται στην Ελλάδα εδώ και αρκετό καιρό. «Ήμασταν από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες που τα προμηθεύτηκε. Με τα τεστ αυτά μπορούμε να πάρουμε το αποτέλεσμα πολύ γρήγορα εντός μισής ώρας, άρα δεν χάνουμε την μία ή δύο ημέρες όπου κάποιος δεν γνωρίζει αν είναι ή δεν είναι θετικός» είπε.