Ο νέος επικεφαλής του ΜΙ5, της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας της Βρετανίας, προειδοποίησε ότι το 30% των σημαντικότερων τρομοκρατικών επιθέσεων που κατόρθωσε να αποτρέψει λίγο πριν την πραγματοποίησή τους από το 2017 μέχρι σήμερα, προέρχονταν από ακροδεξιούς εξτρεμιστές.

Ο Κεν Μακάλουμ δήλωσε ότι η πανευρωπαϊκή απειλή της ακροδεξιάς αυξάνεται ενώ οι εξτρεμιστές έχουν «αποσπασματικές αλλά ουσιαστικές διεθνείς διασυνδέσεις».

Στην πρώτη του αλληλεπίδραση με δημοσιογράφους από όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάρτιο, ο Μακάλουμ επισήμαν3ε ότι ο ακροδεξιός εξτρεμισμός «δεν έχει φτάσει στα ίδια επίπεδα με τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Όμως αυξάνεται: Από τις 27 σκευωρίες για τρομοκρατικές επιθέσεις που κατάφερε να ανακόψει το ΜΙ5 στη Βρετανία και την αντιτρομοκρατική αστυνομία από το 2017, οι οκτώ προέρχονταν από τους κόλπους του ακροδεξιού εξτρεμισμού».

Πρόσθεσε ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά την τετραετία που προηγήθηκε του 2017 και ότι «αρκετοί νεαροί άνθρωποι έλκονται από αυτή την ιδεολογία, πράγμα που μάλλον δείχνει ότι αυτή η απειλή θα παραμείνει ζωντανή για πολλά χρόνια ακόμη».

Όμως δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι η ακροδεξιά, αν και έδειχνε σημάδια διεθνών διασυνδέσεων, δεν έχει καταστεί ακόμη «ένα είδος ενιαίου παγκόσμιου κινήματος», όπως η αλ Κάιντα ή το ISIS «όπου υπάρχουν κοινοί στόχοι και ένας μοναδικός οργανισμός που κινεί τα νήματα».

Άτομα «συχνά δρώντας σχετικά μεμονωμένα» σε πολλές περιπτώσεις κινητοποιούνται από «κοινωνικές διεργασίες που σχετίζονται με τις προσωπικές τους ανάγκες ή την εικόνα τους για τον εαυτό τους», εξήγησε ο Μακάλουμ. Επιπλέον, όπως τόνισε ακροδεξιά ιδεολογία συχνά «προστίθεται αφού ήδη τα άτομα έχουν κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

«Αυτές οι ιστορίες επίσης δεν είναι ιδιαιτέρως συνεκτικές», συνέχισε. «Αν εξετάσετε είτε τον ακροδεξιό είτε τον ισλαμικό εξτρεμισμό, δεν υπάρχει μια ενιαία ιδεολογία που να μπορεί να αντισταθεί στον έλεγχο. Κι όμως, δυστυχώς, οι άνθρωποι έλκονται στις φαινομενικές βεβαιότητες που τους προσφέρουν».

Πέρσι, ένας 23χρονος που ανήκε στην απαγορευμένη νεοναζιστική ομάδα Εθνική Δράση, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη αφού ομολόγησε ότι σκόπευσε να δολοφονήσει τοπικό νομοθέτη με μαχαίρι τύπου ματσέτε, ενώ απειλούσε να δολοφονήσει και έναν αστυνομικό, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο PA. Τα σχέδια του Τζακ Ρένσο αποκαλύφθηκαν από πληροφοριοδότη που έτυχε να βρίσκεται στην ίδια παμπ με τον Ρένσο όταν εκείνος ανακοίνωσε τις προθέσεις του τον Ιούλιο του 2017.

Ένα χρόνο νωρίτερα, η βουλεύτρια των Εργατικών, Τζο Κοξ, είχε δολοφονηθεί από ακροδεξιό εξτρεμιστή.

Ανάμεσα στα περίπου 10 άτομα που καταδικάστηκαν για τρομοκρατία το 2019, συμπεριλαμβάνεται και ένας έφηβος από το Ντάρχαμ, ο οποίος σχεδίαζε να επιτεθεί σε τοπικές συναγωγές.

Ο επικεφαλής του ΜΙ5 τονίζει ότι ο ίδιος κίνδυνος ελλοχεύει στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ. «Ουσιαστικά όλες οι υπηρεσίες με τις οποίες συνεργαζόμαστε βιώνουν κάποια εκδοχή της ίδιας κατάστασης», σημείωσε.

Τέλος, ο Μακάλουμ παραδέχτηκε ότι «όση εξυπνάδα και σκληρή δουλειά κα αν αφιερώσει», η ΜΙ5 δεν μπορεί να αποτρέψει όλες τις τρομοκρατικές επιθέσεις. «Και για να είμαι ειλικρινής, όταν το τηλέφωνό μου χτυπάει βραδινές ώρες, το στομάχι μου σφίγγεται από τον φόβο ότι θα είναι μία από αυτές τις φρικτές περιπτώσεις».

Πηγή: www.cnn.com