Σε επίπεδα ρεκόρ κυμαίνονται τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 453 νέες μολύνσεις – μόλις επτά λιγότερες από τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων που έχει σημειωθεί ποτέ στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, δραματική είναι και η αύξηση των νεκρών. Τα θύματα της πανδημίας ανέρχονται σε 13, αριθμός ίσος με το αρνητικό «ρεκόρ» θανάτων που είχε σημειωθεί στις 11 Οκτωβρίου. Πλέον, οι νεκροί ανέρχονται σε 482, ενώ 90 (!) είναι από τις 30 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα – σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης και της διασποράς του ιού είναι ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης τέθηκε σε επίπεδο συναγερμού 4, με την περιοχή να μπαίνει σε καθεστώς τοπικού lockdown.

453 κρούσματα

Την Πέμπτη, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 453 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 63 συνδέονται με γνωστές συρροές και 27 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23947, εκ των οποίων το 55.6% άνδρες.

3434 (14.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9698 (40.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 

82 διασωληνωμένοι

82 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. 24 (29.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.9%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 252 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Αρνητικό ρεκόρ με 13 θανάτους

Τέλος, έχουμε 13 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 482 θανάτους συνολικά στη χώρα. 181 (37.6%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. 

Ηλικιακή κατανομή

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 40 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 25 έως 102 ετών).

Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη: 

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.

Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (“εισαγόμενα”) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση. 

Αύξηση θανάτων

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες μάλιστα, σύμφωνα με τον αναλυτικό πίνακα με τα δεδομένα της πανδημίας που παρουσιάζει «Το Βήμα», παρατηρείται αύξηση των θανάτων κατά 36%.

Ενδεικτικό είναι ότι την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότεροι από 50 (σ.σ. υπολογίζοντας και τους 11 το τελευταίο 24ωρο) νεκροί από κοροναϊό, που αποτελεί ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, με έναν μέσο όρο περίπου 7 νεκρών κάθε 24ωρο, όταν ο σχετικός μέσος όρος προ τριών εβδομάδων ήταν πέντε νεκροί. 

Επιπλέον, διαπιστώνονται αυξομειώσεις στον αριθμό των διασωληνωμένων αφού η υψηλή θνησιμότητα «μειώνει» -με βάση αυτή την μακάβρια στατιστική – τον αριθμό των διασωληνωμένων και των συνολικά νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ.

Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα υπολογίζεται ότι διασωληνώθηκαν 54 άτομα (στον αριθμό αυτό μπορεί να υπάρχουν μικρές διαφοροποιήσεις) , με ένα ποσοστό οκτώ περίπου την ημέρα , όταν ο σχετικός μέσος όρος την προηγούμενη εβδομάδα ήταν περίπου 9 νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ σε αυτή την κρίσιμη κατάσταση.

Γράψτε το σχόλιό σας