Υιοθετώντας τη θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά της ανοσίας της αγέλης τάσσεται και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Τις τελευταίες μέρες, η επιστημονική κοινότητα έχει χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα»: σε αυτούς που υποστηρίζουν το lockdown και σε αυτούς που δεν θεωρούν ότι μια νέα καραντίνα θα ήταν απαραίτητη.

Ο ΠΟΥ έχει ταχθεί υπέρ τη πρώτης άποψης, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ηθικά και επιστημονικά προβληματική» την ανοσία της αγέλης που υιοθέτησαν χώρες, όπως η Σουηδία και η Βρετανία.

Από την άλλη μεριά, ενδεικτικό είναι το άρθρο που υπέγραψαν ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο επιδημιολόγος του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Λύτρας, όπου καλούν τον κόσμο να μη δαιμονοποιεί την ανοσία της αγέλης. Σύμφωνα με τους δύο επιστήμονες, ο κύκλος της πανδημίας θα κλείσει με την ανοσία της αγέλης, η οποία θα επιτευχθεί με εμβολιασμό, έκθεση στον κοροναϊό ή συνδυασμό και των δύο.

Η ανάρτηση του Ηλία Μόσιαλου

Ο Ηλίας Μόσιαλος τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της πρώτης άποψης. Μεταφράζοντας ένα tweet του επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρέγεσους, γράφει στο Facebook:

«Η ανοσία της αγέλης ως στρατηγική δεν αιτιολογείται ούτε επιστημονικά ούτε ηθικά, ως μηχανισμός απόκρισης σε μια πανδημία, και σίγουρα όχι για την πανδημία COVID-19.
Πρέπει
– να αποτρέψουμε τον πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων
– να προφυλάξουμε τους ευάλωτους
– να ενδυναμώσουμε και να επιμορφωσουμε τις κοινωνίες
– να βρούμε, να απομονώσουμε, να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε (τους φορείς)
– να ανιχνεύσουμε και να περιορίσουμε σε καραντίνα τις επαφές (των κρουσμάτων)»

Η ανοσία της αγέλης ως στρατηγική δεν αιτιολογείται ούτε επιστημονικά ούτε ηθικά, ως μηχανισμός απόκρισης σε…

Posted by Ηλίας Μόσιαλος on Thursday, 15 October 2020