Το θέμα της ακραίας και  κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να θέσει η ελληνική αλλά και η κυπριακή πλευρά στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που ξεκινά στις 4 το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

Με την Τουρκία να δυναμιτίζει εκ νέου το κλίμα, βάζοντας τέλος στις διερευνητικές επαφές πριν καν αρχίσουν,  ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι θα θέσει επί τάπητος τις νέες μονομερείς ενέργειες της γείτονος.

Στα επικίνδυνα παιχνίδια της Άγκυρας, με την περιπλάνηση του Oruc Reis στην Μεσόγειο και την αποστολή και πλωτού γεωτρύπανου κοντά στο Καστελλόριζο, ήρθε να προστεθεί και η νέα πρόκληση της Άγκυρας, που χθες το βράδυ κράτησε για 20’ στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας που μετέφερε το Νίκο Δένδια, πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιρακ, βορείως τη Μοσούλης αρνούμενη να χορηγήσει την άδεια υπερπτησης που είχε η ίδια εγκρίνει λίγο νωρίτερα.

Την ίδια ώρα τούρκοι αξιωματούχοι συνδαυλίζουν την φωτιά της έντασης,  με προεξάρχοντα τον πρόεδρο της γείτονος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος προχώρησε σε ωμές απειλές κατά της χώρας μας και της Κύπρου.

Διπλωματική μάχη για τις κυρώσεις

Όλα αυτά αναμένεται να τεθούν μετ’ επιτάσεως από τον πρωθυπουργό στην Σύνοδο Κορυφής, όπου στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να ενεργοποιηθούν τουλάχιστον οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Η Αθήνα άλλωστε, εντείνει τις κινήσεις της στη διπλωματική σκακιέρα, εμβαθύνοντας τη συνεργασία με ισχυρά κράτη της περιοχής και προτρέποντας την Ευρώπη να αναλάβει δράση.

Ενόψει της Συνόδου, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο Διεθνές Δίκαιο διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη, επισημαίνοντας εντούτοις ότι δεν θα επιτραπεί η παραβίαση των «κόκκινων γραμμών» από την Τουρκία.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να δρομολογηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, προσκρούει ωστόσο, στην άρνηση του Βερολίνου. Η Γερμανία που έχει την προεδρία της ΕΕ διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν είναι ώρα ακόμα για κυρώσεις.

Μάλιστα ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ,  Κρίστοφερ Μπούργκερ, αφού κάλεσε την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες, παρέπεμψε το ζήτημα της επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για «την κατάλληλη στιγμή», η οποία με βάση τις προηγούμενες αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών τοποθετείται χρονικά το… Δεκέμβριο.

Οι στόχοι της Αθήνας

Η εξ αρχής αρνητική θέση της γερμανικής πλευράς απομακρύνει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εναντίον της Άγκυρας και οδηγεί την ελληνική πλευρά, σε ελιγμούς και μαραθώνιο διπλωματικών επαφών προκειμένου να πετύχει διαδοχικά δύο στόχους:

  • πρώτον, να συζητηθεί αναλυτικά το ζήτημα μεταξύ των ηγετών
  • και  δεύτερον, να υπάρξει στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυστηρή σύσταση προς την Τουρκία, γεγονός που θα αποτελέσει προπομπό για συνέπειες στη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Σημειώνεται πως τα θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν  την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας της Συνόδου, ωστόσο είναι βέβαιο πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί στη συμπεριφορά της Τουρκίας με την έναρξη της συνεδρίασης.

Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί, πριν τη Σύνοδο Κορυφής, στις 13.00 ώρα Ελλάδος.

Η ελληνική πλευρά εκτιμά πως η Τουρκία με τις διαδοχικές προκλήσεις επιδεινώνει τη θέση της στην διεθνή διπλωματική σκηνή καθώς ακόμη και χώρες που ήταν φειδωλές στην ενεργοποίηση κυρώσεων αντιλαμβάνονται πλέον τις διαρκείς προκλήσεις.

Εκτός επίσημης ατζέντας η τουρκική παραβατικότητα

Αξίζει να αναφερθεί ότι Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία έχουν κοινή στάση και επί της ουσίας ήταν οι χώρες που πρωτοστάτησαν για να υπάρξει το μπλόκο σε τυχόν κυρώσεις στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής.

Υπενθυμίζεται ότι από την επίσημη πρόσκληση του Σαρλ Μισέλ για τη σύνοδο Κορυφής που ξεκινά σήμερα στις Βρυξέλλες, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στην Τουρκία, με τους «27» να επικεντρώνονται κυρίως σε θέματα όπως ο κοροναϊός, το Brexit και το κλίμα.

Την ίδια στιγμή, όλα τα Ευρωπαϊκά όργανα νίπτουν τας χείρας τους.  Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το MEGA η Κομισιόν δεν ξεκαθαρίζει τη δική της θέση και πετάει το μπαλάκι στους Ευρωπαίους ηγέτες λέγοντας ότι αυτοί θα πρέπει να πάρουν αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.