Ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής ΝΔ, μίλησε στο MEGA για το μπαράζ προκλήσεων της Τουρκίας.

Για μια δύσκολη στιγμή, ίσως την πιο δύσκολη των τελευταίων 35 ημερών, έκανε λόγο ο κ. Συρίγος που αναφέρθηκε και στις πιέσεις που ασκούνται στην Τουρκία που είναι «πολύ πιο ισχυρές από την προηγούμενη φορά, πράγμα που μπορεί να έχει γρήγορα αποτελέσματα».

«Ο Ερντογάν προχώρησε σε μία κίνηση με την οποία προσπάθησε να ξανανοίξει τους όρους των διαπραγματεύσεων και ουσιαστικά να αλλάξει η θεματολογία. Τον ενδιαφέρουν οι γκρίζες ζώνες κυριαρχίας, η αποστρατικοποίηση, εναέριο χώρο», εξήγησε ο καθηγητής.

Σημείωσε δε, ότι ο τούρκος πρόεδρος ευελπιστεί ότι η Ευρώπη δεν θα αντιδράσει έντονα, ενώ αναφέρθηκε και στις αμερικανικές εκλογές που δημιουργούν ένα κενό εξουσίας που προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η γείτονα χώρα.

«Μέσα στα σχέδια Ερντογάν ένα θερμό επεισόδιο»

Ερωτηθείς για το αν ο Ερντογάν επιδιώκει θερμό επεισόδιο, σημείωσε «είναι μέσα στα σχέδιά του, δεν το αποκλείει πιθανόν να το επιδιώκει κιόλας». Υπογραμμίζοντας ότι το πρόβλημα του Σουλτάνου είναι «ποιος θα κάνει την πρώτη κίνηση. Αν είχε λύσει αυτό το πρόβλημα θα ήθελε πολύ ένα θερμό επεισόδιο τοπικό».

Σύμφωνα με τον κ. Συρίγο η χώρα μας δεν επιλέγει το στρατιωτικό πεδίο, αλλά την διπλωματία από την οποία ο Ερντογάν απομακρύνεται συνεχώς.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε σε δηλώσεις του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Κων/νου Φλώρου, ο οποίος σε συνέντευξή του στις αρχές καλοκαιριού, είχε τονίσει ότι αν γίνει θερμό επεισόδιο δεν θα είναι σημειακό, αλλά ευρείας κλίμακας.

«Το επεισόδιο θα επεκταθεί», υπογράμμισε ο κ. Συρίγος, ο οποίος τόνισε ότι ο Ερντογάν έχει στα σχέδιά του το θερμό επεισόδιο, «προσπαθώντας να έχει τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις, όπως στα Βαρώσια. Δεν ανοίγει την πόλη, ανοίγει τα παράλια και ψαρεύει τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας».

«Η Ελλάδα δεν έχει επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα πέραν των 6 ν.μ., ωστόσο είτε το Oruc Reis είναι στα 6,5, είτε στα 12,5, είτε στα 30 είναι πάνω σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Όπως αντιδράς στα 15 μίλια αντιδράς και στα 6,5», σημείωσε ο καθηγητής.