Τη βεβαιότητά του πως η Αθήνα θα απαντήσει στην άρνηση των Τούρκων να παρέχουν άδεια υπερπτήσης στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Νίκο Δένδια από το Ιράκ στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Αυτή είναι μια συμπεριφορά που είναι πρωτόγνωρη καθώς έφτασε σε ένα σημείο που ήταν αρνητικό για την ίδια την ασφάλεια της πτήσης, πέραν της πρόκλησης αυτής κάθε αυτής. Δεν είναι μια φιλική ενέργεια αυτό είναι σαφές» σημείωσε, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ.

Σοβαρή πρόκληση με ιδιαίτερη σημασία από την Τουρκία

Ο κ. Κουμουτσάκος έκανε λόγο για σοβαρή πρόκληση και επεσήμανε πως αυτή η κλιμάκωση στη συμπεριφορά της γείτονος έχει ιδιαίτερη σημασία -και πολιτική και διπλωματική- καθώς γίνεται με φόντο την έναρξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Δηλαδή, εν γνώσει της Τουρκίας ότι θα είναι σήμερα αντικείμενο συζήτησης η συμπεριφορά της στην Ανατολική Μεσόγειο προβαίνει σε αυτή την κίνηση», τόνισε.

H Τουρκία έχει επιλέξει τον δρόμο της έντασης

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει επιλέξει τον δρόμο της έντασης, ενώ χαρακτήρισε ως διάλειμμα και τακτικό χειρισμό τις κινήσεις αποκλιμάκωσης που έκανε η Άγκυρα το προηγούμενο διάστημα.

Το επόμενο διάστημα, όπως είπε, χρειάζονται «ατσαλένια νεύρα και γρανιτένια αποφασιστικότητα».

Σημειώνεται πως η  Άγκυρα, κράτησε χθες το βράδυ 20’ στον αέρα το κυβερνητικό αεροσκάφος της Ελλάδας πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Ιρακ, αρνούμενη να χορηγήσει άδεια υπερπτησης στο σκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η Τουρκία είχε επιτρέψει αρχικά την υπέρπτηση του ελληνικού κυβερνητικού αεροσκάφους πάνω από το έδαφος της, όμως όταν αυτό έφτασε στα σύνορά της με το Ιράκ, εμπόδισε την πτήση και ανάγκασε το ελληνικό αεροπλάνο να κάνει κύκλους επί 20λεπτο έως ότου να δοθεί, τελικά, η άδεια.