Αθροιστικά οι ποινές που επιβλήθηκαν στους Χρυσαυγίτες, σε όσους κρίθηκαν ένοχοι, ξεπερνούν τα 500 χρόνια φυλακής. Επειδή όμως πολύς λόγος γίνεται για το πώς θα οδηγηθούν στη φυλακή τα καταδικασθέντα και χωρίς εκτέλεση ποινής, μέλη της Χρυσής Αυγής, ρώτησα τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, αρμόδια δηλαδή για τις φυλακές.

Όπως μου είπε η Σοφία Νικολάου, εφόσον σήμερα το δικαστήριο απορρίψει τα αιτήματα των καταδικασθέντων για αναστολή εκτέλεσης των ποινών που τους επιβλήθηκαν και μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό, αρμόδιος για την επιλογή του Καταστήματος Κράτησης είναι ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών.

Η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου

Οι καταδικασμένοι πλέον Χρυσαυγίτες είτε συλληφθούν, είτε πάνε αυθορμήτως, θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα. Αμέσως μετά θα εκδοθεί η παραγγελία φυλάκισης και θα οριστεί και η φυλακή που θα μεταχθούν.

Αφού περάσουν 14 ημέρες σε καραντίνα (και σε απομόνωση), εν συνεχεία θα πάνε στα κελιά τους για να εκτίσουν την ποινή τους. Μάλιστα για πολλούς από αυτούς, όπως π.χ. τον Μιχαλολιάκο, νομικές πηγές έλεγαν ότι θα μείνει στη… στενή για καμιά 6ετία.

Τώρα στο ερώτημα πού θα φυλακιστούν η απάντηση δεν είναι εύκολη, αν και φαβορί ακούγεται ότι είναι το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού. Έχει ήδη αποκλειστεί ο Κορυδαλλός. Ενώ για το Μαλανδρίνο κατευθύνεται ο δολοφόνος του Φύσσα, ο ισοβίτης πλέον Γιώργος Ρουπακιάς. Να σημειώσω ότι έχει προβλεφθεί όσοι θα πάνε φυλακή θα είναι μόνοι τους στα κελιά και μόνοι τους θα προαυλίζονται επίσης

***

Ενας φράχτης από ατσάλι στα σύνορα

Πάμε τώρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στις Καστανιές Εβρου, όπου το Σαββατοκύριακο ο Kυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και άλλα μέλη του Υπουργικού Συμβούλου αναμένεται να ενημερωθούν για την πρόοδο των εργασιών του περίφημου «φράχτη» αποτροπής εισβολής στα σύνορα. Στο υπουργικό κλιμάκιο επρόκειτο να είναι και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που είχε την εποπτεία της ανέγερσης του φράχτη, πλην όμως παραμένει σε καραντίνα, λόγω κρούσματος στενού συγγενικού του προσώπου. Αλλά ο φράχτης είναι ήδη γεγονός, αρχίζει και εξελίσσεται μπροστά στα έκπληκτα τα μάτια των απέναντι. Σε λίγο δεν θα είναι εύκολο το παράνομο πέρασμα από τα σύνορα.

Μαθαίνω λοιπόν ότι φράχτης είναι φτιαγμένος από ατσάλι, είναι απροσπέλαστος, έχει μήκος 26 χιλιόμετρα και άλλα 13 χλμ. που θα καλύψει τον παλαιότερο, αποτελείται από μεταλλικές δοκούς, έχει μεγάλο ύψος, τον μελέτησαν και τον κατασκεύασαν σημαντικές κατασκευαστικές εταιρίες, είναι, όπως μου είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης «σπουδαίο έργο που αυξάνει την άμυνα της χώρας και την ασφάλεια των συνόρων». Δεν θα είναι συνεχόμενος όπως ο υφιστάμενος, τα πρώτα 9 χλμ. κατασκευάζονται στο «Πέταλο Φερών», τα επόμενα 15 χλμ. θα καλύψουν την περιοχή του «Κτήματος Τσιρόζη», ενώ άλλα 2,5 χιλιόμετρα θα καλύψουν την περιοχή «Νέα Εγνατία».

***

Το μυστικό όπλο του Εβρου

Ο Εβρος θωρακίζεται με διαρκείς εργασίες με νέα μέσα, με προσλήψεις συνοροφυλάκων, αλλά και με μυστικά όπλα. Πρόκειται για τα νέα ηχοβολιστικά συστήματα που απέκτησε από τις Ένοπλες Δυνάμεις η Αστυνομία για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας στον Εβρο. Ο εξοπλισμός αυτός (που είναι φορητός) αποτελεί ένα τείχος ήχου που περιορίζει το ενδεχόμενο εμπλοκής καθώς προκαλεί πανικό χωρίς σωματική βλάβη, λειτουργεί αποτρεπτικά και καθιστά αδύνατον για κάποιο να προσεγγίσει την ελληνική όχθη προκειμένου να παραβιάσει τα σύνορά μας.

***

Όταν ο στόλος «απλώνεται» στη Μεσόγειο

Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος που τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού εξέρχονται του Ναυστάθμου και αναπτύσσονται σε θέσεις φρούρησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Είναι επίσης συγκινητικό το γεγονός ότι τα πληρώματα θα βρεθούν για χρόνο που ούτε οι ίδιοι γνωρίζουν πόσο  μακριά από τα σπίτια και τις οικογένειές τους. Θυμίζει η νέα κρίση του Oruc Reis ημέρες Αυγούστου με σχεδόν όλο τον στόλο στο Αιγαίο και στη ΝΑ Μεσόγειο.

Οι επιτελείς στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθούν κάθε κίνηση του Oruc Reis, αλλά και του τουρκικού στόλου. Γνώριζαν (και γνωρίζουν), ανά πάσα ώρα πού βρίσκονται τα τουρκικά πλοία (αλλά και τα τουρκικά υποβρύχια). Ήξεραν φερ΄ειπείν ότι την Τετάρτη το μεσημέρι Oruc Reis είχε φθάσει 20 ν.μ. από το Καστελλόριζο, παρά το γεγονός ότι είχε κλειστό το σύστημα εντοπισμού του (το άνοιξε αργά το απόγευμα). Γνώριζαν επίσης ότι γύρω από το ερευνητικό πλοίο βρίσκονται έξι πολεμικά πλοία, τα οποία όμως παρακολουθείται η κάθε κίνησή τους από τις φρεγάτες, από τα υποβρύχια και από τα συστήματα εγκαίρου προειδοποίησης. Ήξεραν τέλος τις συνεχείς προσπάθειες των τούρκων να εντοπίσουν ελληνικά υποβρύχια χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα.

Απλώνεται ο στόλος μας στην περιοχή, όχι βεβαίως, όπως μου εξήγησαν μόνον κοντά στο Κστελλόριζο, αλλά παντού, όπου κριθεί αναγκαίο για την αποτελεσματική  άμυνα της χώρας. Τα πληρώματα των πλοίων, αλλά και των πολεμικών αεροπλάνων (που έχουν πάλι «φορτώσει») βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και όπως μου λένε οι επιτελείς αυτό που  διακρίνει τα πληρώματα και τους πιλότους είναι η ψυχραιμία και η αποφασιστικότητα. Ψυχραιμία και στρατηγική για να διαχειριστούν μια ακόμα σοβαρή στρατιωτικής κρίσης με την Τουρκία.

***

Μια μοίρα τουρκικών F-16…  εκτός

Εδώ και λίγες ημέρες η δραστηριότητα στο Αιγαίο των εναέριων εισβολέων είναι μικρή. Σχεδόν ανύπαρκτη. Να, πάρτε για παράδειγμα τη χθεσινή μέρα, την ώρα που ο τουρκικός στόλος βρισκόταν στο Αιγαίο, σημειώθηκε ένα γρήγορο πέρασμα τουρκικών μαχητικών κοντά στη Λέσβο. Έμειναν εντός του FIR Αθηνών ελάχιστο χρόνο και επέστρεψαν, μόλις τους καταδίωξαν τα ελληνικά Μιράζ, στις βάσεις τους. Τι είχε συμβεί; Χθες ο Ερντογάν συνέλαβε 16 πιλότους των F-16 ως «Γκιουλενιστές». Είχαν που είχαν ελλείψεις σε πιλότους (λόγω μαζικών συλλήψεων για συμμετοχή τους στο πραξικόπημα) πρόσθεσαν τώρα και άλλες συλλήψεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των στρατιωτικών, με τις συλλήψεις  των 16 πιλότων τουλάχιστον μια μοίρα τουρκικών F-16 θα μένει εκτός ενεργού δράσης για μεγάλο χρονικό διάστημα.

***

Μη με ξεχάσατε

Συμμετείχε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ως αφηγήτρια στις τρεις δραματοποιημένες μαρτυρίες με επιστολές, από το βιβλίο του Λεόν Σαλτιέλ, που υπέγραψαν στα χρόνια της γερμανικής κατοχής τρεις Εβραίες μητέρες από το γκέτο της Θεσσαλονίκης,  απευθυνόμενες στους γιους τους. Ετσι στο πλαίσιο των δραματοποιημένων αναγνώσεων, η Πρόεδρος  διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο «Μη με ξεχάσετε» του συγγραφέα Λεόν Σαλτιέλ. Στην επιστολή καταγράφεται το κλίμα αβεβαιότητας και πανικού που επικρατούσε όχι μόνο στην ίδια τη Νεάμα αλλά και σε όλη την εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης. Τα τρένα του θανάτου είχαν αρχίσει να αναχωρούν από τον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό για το στρατόπεδο ‘Άουσβιτς – Μπιργκενάου από τα ξημερώματα τις 15ης Μαρτίου του 1943. Ιδού η επιστολή που διάβασε η Πρόεδρος:

«Αγαπημένο μου παιδί,

Τι μπορώ να σου πω εκτός από το ότι ψυχορραγούμε σιγά σιγά. Τρεις αποστολές έχουν ήδη φύγει με όλες τις αφάνταστες ταλαιπωρίες, χωρίς χρήματα, χωρίς τίποτα, μόνο με έναν σάκο στην πλάτη. Εμείς που είμαστε ακόμη εδώ πεθαίνουμε κάθε στιγμή από τη μεγάλη αγωνία. (…) Ίσως αυτό είναι το τελευταίο γράμμα που σου γράφω. (…) Δεν θα μπορέσεις ποτέ να ανταποδώσεις στον φίλο σου αυτό που κάνει για μας. Να είσαι περισσότερο από αδερφός για εκείνον. Να δώσεις ακόμη και τη ζωή σου γι’ αυτόν (…).

Η καρδιά μου ξεσκίζεται».