Τον γύρο του κόσμου έκανε -όπως και η ιστορική απόφαση καταδίκης της Χρυσής Αυγής ως εγκληματική οργάνωση- η είδηση των ποινών που ανακοινώθηκαν στον Νίκο Μιχαλολιάκο και τα άλλοτε πρωτοπαλίκαρά του.

Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για ετυμηγορία – ορόσημο που ολοκλήρωσε μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές δίκες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, επισημαίνοντας ότι η ναζιστική οργάνωση συνδέεται με εγκλήματα μίσους κατά τη χειρότερη οικονομική κρίση εδώ και δεκαετίες.

«Η ηγεσία του ακροδεξιού κόμματος στη φυλακή για 13 χρόνια» είναι ο τίτλος του Associated Press, σημειώνοντας ότι σε άλλους έντεκα πρώην βουλευτές επεβλήθησαν ποινές φυλάκισης μεταξύ πέντε και επτά ετών για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

«Η απόφαση – ορόσημο έρχεται μετά από μια πενταετή δίκη δεκάδων ανώτερων αξιωματούχων, μελών και υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής, μιας νεοναζιστικής οργάνωσης που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1980, και έγινε το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι συλλήψεις θα πραγματοποιηθούν αφού το δικαστήριο ακούσει οριστικά επιχειρήματα των δικηγόρων υπεράσπισης επί των αναστολών.

Οι ηγέτες της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, κάποτε το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Ελλάδας, καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για διοίκηση εγκληματικής συμμορίας, που συνδέεται με εγκλήματα μίσους κατά τη χειρότερη οικονομική κρίση της χώρας εδώ και δεκαετίες, σημειώνει το Reuters με τίτλο «Η ελληνική Δικαιοσύνη επιβάλλει ποινές φυλάκισης στα ακροδεξιά στελέχη της Χρυσής Αυγής».

Μάλιστα, αναφέρεται στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα υπογραμμίζοντας πως αποτέλεσε κομβικό σημείο για τη δίωξη της ναζιστικής οργάνωσης εν μέσω διαδηλώσεων σε όλη την Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος το δημοσίευμα των New York Times με τίτλο «Το δικαστήριο καταδικάζει τους ηγέτες της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα σε φυλάκιση».

Μάλιστα, η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για ετυμηγορία – ορόσημο που ολοκλήρωσε μια από τις πιο σημαντικές πολιτικές δίκες στη σύγχρονη ιστορία της χώρας, ενώ επισημαίνει μεταξύ άλλων πως η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε για επιθέσεις που σχετίζονται με πρόσφυγες και μετανάστες μεταναστών, καθώς και για τη δολοφονία το 2013 του μουσικού, Παύλου Φύσα.

«Ο αρχηγός του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλάκιση» αναφέρει το Euronews, παραθέτοντας αναλυτικά τις ποινές για τους περισσότερους καταδικασθέντες.

Όπως επισημαίνει, επόμενο βήμα είναι οι συλλήψεις των στελεχών της Χρυσής Αυγής, οι οποίες θα προχωρήσουν σε περίπτωση που το δικαστήριο δεν δώσει ανασταλτικό χαρακτήρα στην εκτέλεση κάποιων ποινών.

«Ελληνικό δικαστήριο επιβάλλει ποινές φυλάκισης στους ακροδεξιούς ηγέτες της Χρυσής Αυγής» τιτλοφορεί το δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNN, το οποίο αναπαράγει την είδηση από το πρακτορείο Reuters.

Εστιάζει, δε, στην άνοδο της Χρυσής Αυγής στην πολιτική σκηνή της χώρας και υπενθυμίζει τις συλλήψεις των χρυσαυγιτών το 2013 μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. «Η αστυνομία βρήκε όπλα και ναζιστικές σημαίες στα σπίτια των μελών του κόμματος» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος το France24, το οποίο κάνει ειδική αναφορά στον καταδικασθέντα για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Γιάννη Λαγό, ο οποίος με την ιδιότητα του ευρωβουλευτή ταξίδεψε στην Αθήνα για να παρακολουθήσει τις ακροάσεις και επιχείρησε να αλλάξει τη σύνθεση του δικαστηρίου.

Το τέλος ενός βίαιου κεφαλαίου

Με τη σειρά της η Deutsche Welle με τίτλο «ο ηγέτης της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής φυλακίζεται για 13 χρόνια» κάνει λόγο για «κλείσιμο ενός βίαιου κεφαλαίου» και απόφαση – ορόσημο που είναι το αποκορύφωμα μιας πενταετούς δικαστικής υπόθεσης με περισσότερους από 50 κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν για παράνομη κατοχή όπλων, δολοφονία και επιθέσεις.

Μάλιστα, επισημαίνει πως κανένα από τα βασικά στελέχη της Χρυσής Αυγής δεν παρακολούθησε τη δίκη.

«Ο ηγέτης της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής της Ελλάδας φυλακίζεται για 13 χρόνια για διεύθυνση εγκληματική οργάνωσης, σηματοδοτώντας το τέλος της βίαιης πολιτοφυλακής του που μεταμφιέστηκε επί χρόνια σε πολιτικό κόμμα» σημειώνουν οι Times του Λονδίνου.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, οι ποινές αποτελούν πλήγμα για τη ναζιστική οργάνωση, η οποία τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Ελλάδας.

Με τίτλο «οι νεοναζί ηγέτες της Χρυσής Αυγής της Ελλάδας καταδικάστηκαν σε 13 χρόνια» αναπαράγεται η είδηση από τον Guardian, ο οποίος αναφέρει πως οι δικαστές έδειξαν μικρή επιείκεια στην επιβολή ποινών, ενώ εστιάζει στο… βίο και την πολιτεία των ηγετικών στελεχών.

Αφού επισημαίνει δε και η βρετανική εφημερίδα πως πρόκειται για ιστορική δίκη, αναφέρεται στο επόμενο βήμα που έχει να κάνει με αναστολή ή όχι των ποινών. Μάλιστα, καταλήγει ως εξής: «Το ενδεχόμενο οι καταδικασθέντες νεοναζί να αφεθούν ελεύθεροι έως ότου ένα ανώτερο δικαστήριο εκδικάσει ξανά την υπόθεση θα πυροδοτούσε έντονες αντιδράσεις».