Ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες που αναφέρουν αναζωπύρωση του κορωνοϊού στο γηροκομείο του Αγίου Παντελεήμονα, όπου είχαν εντοπιστεί πολλά κρούσματα στις αρχές του μήνα που ήδη νοσηλεύονται.

Τέσσερα άτομα από το γηροκομείο βρέθηκαν θετικά στον ιό. Έχει ήδη κληθεί το ΕΚΑΒ προκειμένου να τα παραλάβει και να τα μεταφέρει σε νοσοκομεία.

Το χρονικό – Ερωτήματα για την επανεμφάνιση του κοροναϊού στο γηροκομείο

Υπενθυμίζεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα στο εν λόγω γηροκομείο. Μάλιστα, επιτόπου είχαν βρεθεί ο Σωτήρης Τσιόδρας και ο Νίκος Χαρδαλιάς, με τον πρώτο να εκφράζει την οργή του.

«Σε αυτές τις περιπτώσεις και σε αυτές τις δομές όπου δεν υπάρχει επισκεπτήριο συνήθως η διασπορά γίνεται από εργαζόμενο. Είναι καταστάσεις που δεν θέλουμε να τις βλέπουμε αλλά δυστυχώς τις βλέπουμε. Είναι πολύ δύσκολο να έχεις διασπορά κορωνοϊού σε τέτοιες δομές, σε αυτήν το 80% των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων είναι κατακεκλιμένα άτομα οπότε αντιλαμβάνεστε σε πόσο δύσκολη κατάσταση βρίσκονται και έχουν και συνοδά νοσήματα. Στη Θεσσαλονίκη το μάθημα μας το πήραμε, εδώ φαίνεται να το πήραμε. Βλέπουμε πως η Θεσσαλονίκη πάει καλά ενώ η Αθήνα όχι…» είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.

Τελικά, τα κρούσματα στους φιλοξενούμενους και το προσωπικό του οίκου ευγηρίας ανήλθαν σε πάνω από 45. Ήδη ένας 79χρονος άνδρας που φιλοξενείτο εκεί έχασε τη ζωή του από τον κορωνοϊό.

Ερωτήματα πάντως δημιουργούνται για το πώς ο κορωνοϊός κατάφερε και πάλι να «τρυπώσει» στο ίδιο γηροκομείο, τη στιγμή που βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» τόσο του ΕΟΔΥ όσο και των αρχών, καθώς έχει γίνει και εισαγγελική παρέμβαση.

Συναγερμός και σε γηροκομείο στο Μεταξουργείο

Συναγερμός έχει σημάνει και σε γηροκομείο στο Μεταξουργείο, στο κέντρο της Αθήνας, καθώς μια 87χρονη που φιλοξενείται σε αυτό, αισθάνθηκε αδιαθεσία και μεταφέρθηκε τη Δευτέρα με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Η ηλικιωμένη υποβλήθηκε σε τεστ κορωνοϊού και βγήκε θετική. Η 87χρονη νοσηλεύεται στην κλινική Covid-19 του νοσοκομείου, ενώ η κατάσταση της είναι επιβαρυμένη.

Στο γηροκομείο απασχολούνται, συνολικά, 20 νοσηλευτές και φιλοξενούνται 50 ηλικιωμένοι, ενώ σε εξέλιξη είναι η ιχνηλάτηση και τα τεστ στο χώρο από τον ΕΟΔΥ.

Την ίδια ώρα, ένα 4χρονο παιδί που διαγνώστηκε με κορωνοϊό στην Πάτρα, μεταφέρθηκε στην Αθήνα προκειμένου να νοσηλευτεί, ενώ ακόμη έξι κρούσματα εντοπίστηκαν στο οχηματαγωγό «Διονύσιος Σολωμός», ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 10. Το πλοίο είναι αγκυροβολημένο στον Πειραιά και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της ιχνηλάτησης.