Την παραβατική συμπεριφορά και την επιθετικότητα της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα έθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά τη συνάντησή της με τον βούλγαρο ομόλογό της Ρούμεν Ράντεφ.

«Η παραβατική συμπεριφορά και η επιθετικότητα της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τις απειλές και την εμπρηστική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, οδήγησαν σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τα πρόσφατα συμπεράσματά του, άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας υποδεικνύοντας τη μοναδική οδό της διεθνούς νομιμότητας που είναι η αποφυγή μονομερών ενεργειών» ανέφερε ο Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

«Η Τουρκία όμως δείχνει επιμονή στη συνέχιση της παραβατικής συμπεριφοράς, με πρόσφατα παραδείγματα τη δυνατότητα άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά στην Κυπριακή ΑΟΖ. Και φυσικά το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η νέα έξοδος του Oruc Reis, το οποίο θα συνεχίσει παραβατικές δραστηριότητες στην περιοχή που μπορεί να φθάσουν έως και 6,5 μίλια έξω από το Καστελόριζο» συμπλήρωσε.

«Ευρωπαϊκές οι προκλήσεις»

«Η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν είναι μόνο άξονες σταθερότητας, αλλά και δυο παραδείγματα χωρών που δείχνουν ότι μπορούμε στα Βαλκάνια να έχουμε ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη. Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο η Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία είναι προκλήσεις που θα έπρεπε να θεωρούμε ευρωπαϊκές προκλήσεις», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Βουλγαρίας.

«Γιατί αυτός είναι ο πυρήνας της ΕΕ: η αλληλεγγύη» τόνισε.

Αναλυτικά, ο διάλογος 

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, σας καλωσορίζουμε με ιδιαίτερη χαρά στο Προεδρικό Μέγαρο. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι εξαιρετικές, έχουν βάθος χρόνου και στηρίζονται στο κοινό μας όραμα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία όχι μόνο στις χώρες μας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Είμαστε γείτονες, εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και αποτελούμε πυλώνα σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η διάρκεια και το βάθος χρόνου των διπλωματικών μας σχέσεων είναι ιδιαίτερης σημασίας, αλλά και υπαγορεύουν τη δυναμική για την περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνσή τους σε ένα ευρύτατο φάσμα τομέων. Τους τελευταίους μήνες, οι δύο λαοί μας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τη νέα αβεβαιότητα που δημιούργησε η πανδημία και εκεί αναδείχθηκε η ανάγκη της συνεργασίας και του συντονισμού σε περιφερειακό επίπεδο για την καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεών της. Η πανδημία, όμως, δεν είναι η μόνη πρόκληση που αντιμετωπίζει η περιοχή μας. Η παραβατική συμπεριφορά και η επιθετικότητα της Τουρκίας το τελευταίο διάστημα, σε συνδυασμό με τις απειλές και την εμπρηστική ρητορική σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου, οδήγησαν σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με τα πρόσφατα συμπεράσματά του, άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας υποδεικνύοντας τη μοναδική οδό της διεθνούς νομιμότητας που είναι η αποφυγή μονομερών ενεργειών.

Η Τουρκία όμως δείχνει επιμονή στη συνέχιση της παραβατικής συμπεριφοράς, με πρόσφατα παραδείγματα τη δυνατότητα άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων κατά παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τη συνεχιζόμενη παραβατική συμπεριφορά στην Κυπριακή ΑΟΖ. Και φυσικά το πλέον πρόσφατο παράδειγμα είναι η νέα έξοδος του Oruc Reis, το οποίο θα συνεχίσει παραβατικές δραστηριότητες στην περιοχή που μπορεί να φθάσουν έως και 6,5 μίλια έξω από το Καστελόριζο.

RUMEN RADEV: Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε, για μένα είναι ιδιαίτερη ευχαρίστηση να σας συναντώ προσωπικά και θα ήθελα να σας συγχαρώ προσωπικά για την εκλογή σας. Με την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω τη θέληση και την ετοιμότητά μου να συνεργαστούμε για την περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων ανάμεσα στα κράτη μας. Η Βουλγαρία και η Ελλάδα έδειξαν κι απέδειξαν ότι πρόκειται για δυο χώρες με δυο λαούς που καταφέρνουν όχι μονάχα να υπερβούν ότι κληρονόμησαν από το παρελθόν, αλλά και να προχωρήσουν παρακάτω και να εξελίξουν τη συνεργασία και τις φιλικές σχέσεις. Κι αυτή η συνεργασία βασίζεται στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Χαίρομαι γιατί σήμερα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν είναι μόνο άξονες σταθερότητας, αλλά και δυο παραδείγματα χωρών που δείχνουν ότι μπορούμε στα Βαλκάνια να έχουμε ειρήνη, σταθερότητα και ανάπτυξη.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει τόσο η Ελλάδα όσο και η Βουλγαρία είναι προκλήσεις που θα έπρεπε να θεωρούμε ευρωπαϊκές προκλήσεις. Γιατί αυτός είναι ο πυρήνας της ΕΕ: η αλληλεγγύη. Στο πλαίσιο των προκλήσεων του παρόντος αλλά και του μέλλοντος, μια κοινή αποστολή μας είναι να υπερασπιζόμαστε τον κοινό ευρωπαϊκό χώρο ως προς τις αξίες και τον πολιτισμό του. Θα ήθελα επίσης να σας συγχαρώ για τις προσπάθειές σας να προσελκύσετε στην Ελλάδα επενδυτές υψηλών τεχνολογιών. Αυτό είναι επίσης ένα πεδίο πιθανής συνεργασίας μας, γιατί σας γνωρίζω ότι η Βουλγαρία έχει εξαιρετικό δυναμικό επιστημόνων Πληροφορικής. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι επαφές στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο είναι μια απαραίτητη βάση για να αναπτύξουμε συνεργασία σε πολλούς τομείς.

Με την ευκαιρία της συνάντησής μας θα ήθελα να σας ενημερώσω για την πρωτοβουλία «Τρεις θάλασσες» που θα είναι επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της Βουλγαρίας τα επόμενα χρόνια. Αποτελεί μια προσπάθεια να οικοδομηθεί μια υποδομή στις μεταφορές και τις τηλεπικοινωνίες. Και δράττομαι της ευκαιρίας να σας προσκαλέσω στη Βουλγαρία το συντομότερο δυνατό ώστε να αναπτύξουμε αυτή τη συνεργασία και την εταιρικότητα.