Στο επίκεντρο του πανδημικού κύματος στην Ελλάδα παραμένει η Αττική, ωστόσο έντονη ανησυχία προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού  σε τρεις περιοχές και συγκεκριμένα σε Κοζάνη, Ιωάννινα και Πέλλα.

Όπως τόνισε ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά τη σχετική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας το μέγεθος της πόλης ή του χωριού που υπάρχουν ενεργά κρούσματα έχει μεγάλη σημασία.

«Οσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός, τόσο πιο αυστηρή πρέπει να είναι η τήρηση των μέτρων στα αστικά κέντρα», είπε χαρακτηριστικά , αναλύοντας το φαινόμενο της «ώσης» στην πανδημία και εξηγώντας γιατί είναι πιο εύκολο να περιοριστούν οι μικρότεροι πληθυσμοί μιας περιοχής.

Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά σε μικρές κοινότητες, παρά σε μεγάλες -ένα φαινόμενο που μπορεί να παρομοιαστεί με εκείνο της αδράνειας στη φυσική: Όσο πιο μεγάλο είναι ένα σώμα, τόσο πιο δύσκολο είναι να σταματήσει.

Όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός – τόνισε – τόσο πιο αυστηρή πρέπει να είναι η τήρηση των μέτρων στα αστικά κέντρα.

Η επιδημία εξαπλώνεται με ώσεις και η ταχύτητα ανταπόκρισης είναι αντιστρόφως ανάλογη του πληθυσμού», ανέφερε ο ίδιος, κάτι που έχει διαπιστωθεί και σε δύο πρόσφατες έρευνες οι οποίες δημοσιεύτηκαν σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους, όπως είναι το Nature και το Plos one.

Αυτό σημαίνει, εξήγησε ο ίδιος, ότι σε ένα χωριό τα μέτρα είναι πιο αποδοτικά και τα αποτελέσματά τους είναι πιο γρήγορα, από ό,τι σε μία πόλη όταν κάνουμε παρεμβάσεις. «Οσο μεγαλύτερη είναι η μάζα, δηλαδή ο πληθυσμός, της επιδημίας, τόσο δυσκολότερο είναι να μειωθεί. Γι’ αυτό και χρειάζεται προσήλωση στα αστικά κέντρα», τόνισε.

Στο επίκεντρο η Αθήνα 

Η Αθήνα παραμένει στην πρώτη θέση της λίστας των ημερήσιων κρουσμάτων με 170 νέους ασθενείς, ωστόσο φαίνεται πως αποδίδουν τα περιοριστικά μέτρα, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μία σταθεροποίηση στον αριθμό των νέου κρουσμάτων, με τάσεις μείωσης.

Το μεγάλο πρόβλημα, ωστόσο, σε σχέση με τον πληθυσμό των περιοχών, εντοπίζεται σε Κοζάνη, Ιωάννινα και Πέλλα, όπου υπάρχουν δεκάδες ενεργές περιπτώσεις, με αυξανόμενες τάσεις.

Συγκεκριμένα στα Ιωάννινα έχουν εντοπιστεί 200 ενεργά κρούσματα, 24 ασθενείς νοσηλεύονται με λοίμωξη COVID-19 ενώ 147 «στενές επαφές» βρίσκονται απομόνωση.
Μάλιστα, μόνο χθες προστέθηκαν ακόμη 13 νέες διαγνώσεις, εκ των οποίων οι δύο συνδέονται με γνωστές συρροές.
Αντίστοιχα, στην Κοζάνη υπάρχουν 181 ενεργά κρούσματα, 8 ασθενείς λαμβάνουν ενδονοσοκομειακή φροντίδα και 101 επαφές έχουν τεθεί σε απομόνωση κατ’ οίκον.

Στην Πέλλα, πάλι, τα ενεργά κρούσματα αγγίζουν τα 212, εντούτοις και σύμφωνα με τον Χαρδαλιά πρόκειται για γνωστή συρροή, με αποτέλεσμα να είναι εφικτή η «στεγανοποίηση» της περιοχής.

Υψηλός αριθμός θετικών διαγνώσεων διαπιστώθηκε όμως και στη Θεσσαλονίκη, καθώς έφτασαν τις 36, ενώ την περασμένη Δευτέρα δεν ξεπέρασαν τις έξι.