Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις νέες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με έρευνες στέλνουν οι ΗΠΑ.

Σε δήλωσή του, Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καλεί την Άγκυρα να σταματήσει την «προσχεδιασμένη πρόκληση», αναφερόμενη στις νέες έρευνες του «Oruc Reis».

Παράλληλα, ζητεί από την τουρκική πλευρά να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

Την καλεί να σταματήσει την στρατηγική των προκλήσεων και αμέσως να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα διότι μονομερείς ενέργειες δεν βοηθούν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης και δεν παράγουν βιώσιμες λύσεις.

«Εξαναγκασμός, απειλές και εκφοβισμός»

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν τη λύπη τους για την ανακοίνωση της Τουρκίας στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανεωμένη τουρκική δραστηριότητα έρευνας σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ανακοίνωση της Τουρκίας αυξάνει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και εσκεμμένα περιπλέκει την επανάληψη κρίσιμων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των συμμάχων μας του ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε την Τουρκία να τερματίσει αυτήν την υπολογιζόμενη πρόκληση και να ξεκινήσει αμέσως διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα. Οι μονομερείς δράσεις δεν μπορούν να οικοδομήσουν εμπιστοσύνη και δεν θα παράγουν διαρκές λύσεις» αναφέρει η ανακοίνωση.

«Ταφόπλακα» στον διάλογο βάζει ο Ερντογάν

«Παγώνει» και πάλι η προοπτική του διαλόγου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μετά την κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να στείλει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis.

To σκάφος, που για αρκετές ώρες είχε την Δευτέρα κλειστό τον πομπό του με αποτέλεσμα να μην μπορούσε να εντοπιστεί, απέπλευσε χθες από το λιμάνι της Αττάλειας.

Με την ενεργοποίηση του πομπού έγινε εμφανής η θέση του με το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό να διαπιστώνει πως βρισκόταν στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Καστελλόριζου σε απόσταση περίπου 40 ναυτικών μιλίων από το ακριτικό νησί.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις πανταχόθεν, καθώς ναρκοθετεί τις διερευνητικές επαφές οι οποίες επρόκειτο να ξεκινήσουν τις προσεχείς ημέρες.

Η Άγκυρα επαναφέρει την κατάσταση στο ίδιο σημείο στο οποίο βρισκόταν τον Αύγουστο, δηλαδή στήνει ξανά ένα πολεμικό σκηνικό στο Αιγαίο με ένα ερευνητικό σκάφος εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, συνοδευόμενο από σκάφη του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και προφανώς υπό την επιτήρηση πλοίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.