Λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Λευκωσία και την Αθήνα για σειρά επαφών ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας δήλωσε: «Θέλω να εκφράσω την πλήρη αλληλεγγύη της Γερμανίας και της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ σε Ελλάδα και Κύπρο».

Και πρόσθεσε:

«Απευθύνουμε έκκληση στην Τουρκία να μην κλείσει με μονομερείς ενέργειες την πόρτα του διαλόγου με την Ελλάδα που άνοιξε πρόσφατα. Η Άγκυρα πρέπει να τερματίσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων. Σε περίπτωση που ξεκινήσουν τώρα νέες έρευνες για υδρογονάνθρακες στις αμφιλεγόμενες περιοχέ, τότε αυτό θα αποτελούσε πλήγμα για τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης αλλά τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, όπως αποφασίστηκαν στη πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ».

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας παρότρυνε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να εργαστούν προς «μια καλή σχέση μεταξύ γειτονικών χωρών» τονίζοντας ότι διερευνητικές συνομιλίες καταλήγουν «σε αποτελέσματα μόνο μέσα σε εποικοδομητική ατμόσφαιρα».

«Κανένα νόημα» δεν έχει ένα ταξίδι στην Άγκυρα

Στη Αθήνα ο Χ. Μάας θα συναντηθεί με τους Μητσοτάκη και Δένδια

Στη Λευκωσία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδη (άφιξη 1μμ. ώρα Ελλάδας), ενώ το απόγευμα στην Αθήνα (άφιξη 6μμ.) θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Χθες στην ενημέρωση συντακτών στο Βερολίνο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι ο Χάικο Μάας δεν θα επισκεφθεί την Άγκυρα χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφαση ακύρωσης του ταξιδιού. Πήγες στο Βερολίνο αναφέρουν ωστόσο ότι λόγω της τουρκικής στάσης τις τελευταίες μέρες μια επίσκεψη δεν θα είχε «κανένα νόημα».

Dpa, afp, Reuters

Στέφανος Γεωργακόπουλος