Για τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό σε μεζεδοπωλεία της Αθήνας, καθώς και για τα μέτρα στήριξης σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, από σήμερα τίθενται σε ισχύ τα 4 επίπεδα επιτήρησης, όπου ανάλογα με τον βαθμό μεταδοτικότητας θα εφαρμόζονται και τα μέτρα που αντιστοιχούν σε κάθε περιφέρεια.

Για τις εικόνες στα μεζεδοπωλεία της πρωτεύουσας, όπου κόσμος συνωστίζεται στα καταστήματα στο πλαίσιο του εκ του νόμου καθορισμένου ωραρίου, ο κ. Παπαθανάσης υποστήριξε πως οι εικόνες αυτές προσβάλλουν την προσπάθεια που γίνεται από όλους.

«Το θέμα της ατομικής ευθύνης πρέπει να πρυτανεύει», είπε σχετικά. «Πρέπει όλοι και όλες να είμαστε προσεκτικοί και να τηρούμε τα μέτρα», συμπλήρωσε.

Διαβεβαίωσε πως πρόκειται για λίγες περιπτώσεις καταστημάτων, καθώς στην πλειοψηφία τους οι επαγγελματίες είναι σωστοί. «Πολλά μαγαζιά κλείνουν, δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε την λειτουργία των επαγγελματιών», τόνισε.

Όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι έξω, ενώ γίνονται και χιλιάδες έλεγχοι καθημερινά. «Σκοπός δεν είναι να κλείνουν τα καταστήματα, αλλά να τηρούνται τα μέτρα», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Μάλιστα, εξήγησε πως γίνονται ραντεβού και συναντήσεις με τους κλάδους σε καθημερινή βάση, γι’ αυτό και τα μέτρα που προκύπτουν και ανακοινώνονται για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη θωράκιση των θέσεων εργασίας είναι συνεχόμενα.

Μίλησε ακόμα για τα σχολεία επιβεβαιώνοντας πως δεν υπάρχει διασπορά του ιού, αλλά και για τα λεωφορεία λέγοντας πως πολύ γρήγορα το υπουργείο Μεταφορών έβαλε στην κυκλοφορία πολλά λεωφορεία για να μειωθεί ο συνωστισμός.

Τέλος, αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων υποστηρίζοντας πως από σήμερα ξεκινά η επιστρεπτέα προκαταβολή, ενώ μέχρι 12 του μηνός είναι και η προθεσμία για συμμετοχή στο ταμείο εγγυοδοσίας.

«Δε θα σταματήσουμε, είναι μια δυναμικά εξελισσόμενη κατάσταση. Ας περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσει το οικονομικό επιτελείο σχετικά με τη στήριξη των επαγγελματιών», κατέληξε.