Οι αυξημένοι αριθμοί των κρουσμάτων κορoναϊού αλλά και ο αριθμός ρεκόρ των διασωληνωμένων έχουν θορυβήσει τόσο την κυβέρνηση όσο και τους ειδικούς επιστήμονες, οι οποίοι επιμένουν στην αυστηρή τήρηση των μέτρων.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» η Αναστασία Κοτανίδου, πνευμονολόγος, αναφέρθηκε στις εικόνες συνωστισμού σε κέντρα διασκέδασης σημειώνοντας πως «το πρόβλημα δεν είναι τα μαγαζιά αλλά οι άνθρωποι που πάνε και συνωστίζονται».

Τόνισε ότι είναι ατομική ευθύνη η προσωπική προστασία και αναφέρθηκε στην ανάγκη τήρησης των μέτρων.

«Από εμάς εξαρτάται αν θα σταματήσουμε την εξάπλωση της πανδημίας στη χώρα».

Το σύστημα υγείας αντέχει

Σχετικά με το ΕΣΥ και τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, η κ. Κοτανίδου τόνισε ότι στην Αττική, που εντοπίζονται και οι περισσότεροι διασωληνωμένοι, υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια σε ΜΕΘ και σημείωσε πως τα πράγματα αλλάζουν μέρα με τη μέρα.

Υπογράμμισε ότι, ενόψει και του χειμώνα, προσοχή θα πρέπει να δοθεί και στους υπόλοιπους ασθενείς που ενδέχεται να χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ και όχι αποκλειστικά σε αυτούς με κοροναϊό.

«Τα πράγματα είναι δυναμικά. Πρέπει να προσπαθήσουμε να περιθάλψουμε και τον υπόλοιπο κόσμο που δεν έχει Covid-19. Πρέπει όλοι να έχουν τη δυνατότητα να μπουν σε ΜΕΘ».

Επιπλέον, σημείωσε ότι το ΕΣΥ έχει αντοχές αφού αυτήν την στιγμή δεν βρίσκεται στο «κόκκινο» και «μπορεί να ανταπεξέλθει σε ακόμη μεγαλύτερη πίεση».

Όσον αφορά τις προβλέψεις για τα κρούσματα μέσα στον χειμώνα, δήλωσε ότι «είναι καλύτερα να συζητάμε την πραγματικότητα παρά να κάνουμε σχεδιασμούς και μοντέλα για μετά από δύο και τρεις μήνες».