Σαν σήμερα, πριν 76 χρόνια, το πρωί της 12ης Οκτωβρίου 1944 ο Γερμανός διοικητής εγκαταλείπει την Αθήνα και ο λαός της πρωτεύουσας ξεχύνεται στους δρόμους με σημαίες και ζητωκραυγές στους δρόμους.

Για να δούμε πώς περιέγραψε ο Ριζοσπάστης, στην έκδοσή του, στις 12/10/1944, την Απελευθέρωση: «Ώρα έντεκα π.μ. – Η ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΦΤΕΡΟΥΓΙΖΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠ’ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΜΑΣ – Οι Γερμανοί εκκενώνουν οριστικά την πρωτεύουσα – Ο γερμανός διοικητής και όλο το στρατηγείο του Λυκαβηττού ανεχώρησαν – Η Αθήνα κηρύχτηκε ανοχύρωτη (…)Πριν φύγουν και οι τελευταίοι Ούννοι ο λαός ξεχύθηκε με σημαίες και ζητωκραυγές στους δρόμους. Απ’ το Πανεπιστήμιο, απ’ τις Τράπεζες, απ’ όλα τα κέντρα οι τηλεβόες του ΕΛΑΣ σαλπίζουν το χαρμόσυνο μήνυμα. Οι συνοικίες σε παραλήρημα ενθουσιασμού ετοιμάζονται για το μεγάλο γιορτασμό. Στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη αντιπροσωπείες του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ κατέθεσαν στεφάνι. Έξαλλος από τον ενθουσιασμό ο συγκεντρωμένος κατά χιλιάδες λαός ζητωκραύγαζε. Δακρύζοντας οι πολίτες αγκάλιαζε ο ένας τον άλλο (…). Η γερμανική σημαία κατέβηκε απ’ την Ακρόπολη και τα τελευταία γερμανικά τμήματα έφυγαν το πρωί απ’ την Αθήνα» (πρόκειται για την β΄ έκδοση της εφημερίδας)

Με αφορμή την Απελευθέρωση της Αθήνας από τη Γερμανική Κατοχή, ο ιστορικός και συγγραφέας Μενέλαος Χαραλαμπίδης, μπορεί λόγω της πανδημίας να μην πραγματοποιήσει τον καθιερωμένο ιστορικό του περίπατο, αλλά στη θέση του θα πραγματοποιηθούν δύο εκπομπές (livestreaming) αφιερωμένες στον αντιστασιακό αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στον φασισμό και τον ναζισμό.

Όπως ενημερώνει «αντλεί υλικό (φωτογραφίες, έγγραφα, προκηρύξεις, παράνομο τύπο κ.α.) από την έκθεση «14 Ιστορίες Αντίστασης», που έγινε στο πλαίσιο των δράσεων Δημόσιας Ιστορίας «12 Οκτωβρίου 1944. Η Αθήνα Ελεύθερη». Την έκθεση επιμελήθηκα με τον συνάδελφό μου Γιάννη Γκλαβίνα. Ήταν μια έκθεση που ενθουσίασε όσες και όσους την παρακολούθησαν γιατί έφερε στο φως άγνωστες ιστορίες αντίστασης. Το υλικό που θα παρουσιαστεί είναι εξαιρετικά σημαντικό, αδημοσίευτο στο μεγαλύτερο μέρος του και προέρχεται από προσωπική έρευνα 15 ετών.»

Η πρώτη εκπομπή θα γίνει τη Δευτέρα 12/10 στις 7 το απόγευμα ζωντανά στη σελίδα:

https://www.facebook.com/menelaos.charalampidis.77

όπως και στην κάτωθι

https://www.facebook.com/events/334522644315261/?active_tab=about

Η συμμετοχή είναι ανοικτή σε όλες και όλους και ελεύθερη.