Εικόνα αποσύνθεσης παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία (ΠΣ), παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες της ηγετικής ομάδας να εμφανίσει μια ωραιοποιημένη κατάσταση και κυρίως να διαφυλάξει την εικόνα του Αλέξη Τσίπρα. Στο παρασκήνιο μαίνεται ο πόλεμος των διαφόρων τάσεων, ενώ σιγά-σιγά ξεσπούν δημόσια ενδοκομματικές συγκρούσεις, οι οποίες υπέβοσκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η επιχείρηση εξωραϊσμού της εμφυλιοπολεμικής πραγματικότητας δεν αρκεί για να αλλάξει το κακό κλίμα στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κατάσταση έτεινε να ξεφύγει από κάθε έλεγχο προ ημερών και καταβλήθηκαν έντονες παρασκηνιακές προσπάθειες με εκατέρωθεν υποχωρήσεις «προεδρικών» και «53+» για να υπάρξει μορατόριουμ ειδικά μετά τη συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο «Βήμα της Κυριακής».

Ακόμη στο στόχαστρο

Και αυτό επειδή στο παρασκήνιο η ομάδα των «προεδρικών» άφηνε να διαρρεύσει ότι υπήρχε σχέδιο υπονόμευσης του κ. Τσίπρα από τον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο οποίος βρίσκεται ακόμα στο στόχαστρο. Η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ήλπιζε ότι μια καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή θα έφερνε, έστω πρόσκαιρη, νηνεμία στο κόμμα και θα τους διευκόλυνε να περάσουν στην αντεπίθεση. Εν τούτοις η ατμόσφαιρα μύρισε πολύ γρήγορα μπαρούτι.

Η καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τη Χρυσή Αυγή αναζωπύρωσε μια παλαιά σύγκρουση, αυτή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή με τον Αλέξη Τσίπρα, και έβγαλε στον… αφρό τις παλαιότερες υποψίες για το φλερτ του ΣΥΡΙΖΑ με το νεοναζιστικό μόρφωμα.

Για τον Ποινικό Κώδικα

Ο κ. Κοντονής, προερχόμενος από την ΑΚΟΑ του Γιάννη Μπανιά – στην οποία ανήκαν κεντρικοί παράγοντες, όπως ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης, η Ολγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης κ.ά. – έστρεψε τα πυρά του κατά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, παρότι είχε επισημανθεί εγκαίρως στην τότε κυβέρνηση ότι θα βρει μπροστά της την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, και για το γεγονός ότι δεν θα στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα οι καταδικασθέντες Χρυσαυγίτες.

Η φωτιά είχε ανάψει νωρίτερα από τη ΝΔ που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για α λα καρτ προσέγγιση με τη Χρυσή Αυγή, θυμίζοντας τη στάση του Νίκου Βούτση ως Προέδρου της Βουλής, κάτι που εξόργισε το ιστορικό στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βενιζέλος για Βούτση

Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στη στάση του προηγούμενου Προέδρου της Βουλής κατά την ψήφιση του εκλογικού νόμου. «Θυμάστε και τη δήλωση του Νίκου Βούτση, ότι «δεν έχουν μυρωδιά οι ψήφοι, όλες οι ψήφοι είναι ίδιες»» είπε καυτηριάζοντας την «ανοσμία» ορισμένων πολιτικών προσώπων και χώρων έναντι της Χρυσής Αυγής.

Οι δηλώσεις του κ. Κοντονή συνδαύλισαν τις φλόγες που πλησίαζαν την Κουμουνδούρου. Ο φόβος ότι στην κοινή γνώμη ενδέχεται να παγιώνεται η εντύπωση της υπόγειας επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή τάραξε το επιτελείο του κ. Τσίπρα. Η αποδοκιμασία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ την Τετάρτη από μερίδα διαδηλωτών, μάλλον μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που του πέταξαν καφέδες, ενέτεινε τον προβληματισμό. Οταν σε αυτά προστέθηκαν και οι δηλώσεις του κ. Κοντονή, ο κ. Τσίπρας έδωσε εντολή να ετοιμαστεί βίντεο για το Διαδίκτυο προκειμένου να προβληθούν οι σχέσεις της ΝΔ με το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου. Αλλά καμία πρωτοβουλία δεν αποδίδει σε αυτή τη συγκυρία για τον Αλέξη Τσίπρα…

Το κλίμα διαγραφών

Εδώ και αρκετές εβδομάδες διαμορφωνόταν από τμήμα των «προεδρικών» κλίμα για διαγραφές. Στο στόχαστρο ήταν ο κ. Τσακαλώτος, αλλά «ποδαρικό» έκανε ο κ. Κοντονής που ετέθη εκτός με συνοπτικές διαδικασίες. Και με «εκφράσεις πασοκικής έμπνευσης», όπως σχολίασε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος επισήμανε ότι το κόμμα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας.

Ο κ. Κοντονής μίλησε για σταλινισμό και το δίλημμα στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι πώς θα υπάρξει ξεκαθάρισμα λογαριασμών χωρίς να γίνει απωθητικό το κόμμα στην κοινωνία. Η διαγραφή του ήταν η πρώτη μετά την απόφαση του κ. Τσίπρα να λειτουργεί όργανο δεοντολογίας, το οποίο δεν συγκλήθηκε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τον έθεσε εκτός κόμματος, έχοντας μιλήσει με την Ολγα Γεροβασίλη (γραμματέα ΚΟ) και τον Δημήτρη Τζανακόπουλο (γραμματέα κόμματος).