Οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ε.Ε. είναι αποφασισμένοι να εφαρμοστούν με αυστηρότητα οι κανόνες εφαρμογής της Συμφωνίας για το Brexit και να επιβάλουν κυρώσεις στη Βρετανία, αν ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, επιμείνει στο σχέδιό του να παρακάμψει το Πρωτόκολλο για τα ιρλανδικά σύνορα και να αλλάξει του όρους για τα δικαιώματα των αλιέων.

Αυτό αναφέρει ρεπορτάζ των Financial Times, το οποίο αναφέρει ότι ο Γάλλος πρόεδρος και οι άλλοι ηγέτες θεωρούν ότι έχει υπάρξει διάρρηξης της εμπιστοσύνης και ζητούν ουσιαστικά μια ρήτρα που θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των επιχειρήσεών τους.

Η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της 15ης-16ης Οκτωβρίου οι ηγέτες θα ζητήσουν από τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ, να διασφαλίσει ότι οι εγγυήσεις για τον δίκαιο ανταγωνισμό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων έναντι των βρετανικών θα έχουν τη «στήριξη» ενός μηχανισμού κυρώσεων αν η Βρετανία δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Στο επίκεντρο αυτής της ρύθμισης βρίσκονται τα αλιευτικά δικαιώματα της Γαλλίας και άλλων χωρών της Ε.Ε., οι οποίες ζητούν να διατηρηθεί με μόνιμο τρόπο η ποσόστωση που έχουν στις βρετανικές θάλασσες. Η Βρετανία από την πλευρά της επιθυμεί να εφαρμοστεί ένα καθεστώς ανάλογο με αυτό της Νορβηγία, με την οποία η ποσόστωση αυτή είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης σε ετήσια βάση.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, έχει θέσει ως διορία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης Πέμπτης και Παρασκευής, αλλά σύμφωνα με τον Μισέλ Μπαρνιέ και Ευρωπαίους διπλωμάτες θα πρέπει το Λονδίνο να κάνει κάποιες ακόμη παραχωρήσεις πριν οι δύο πλευρές εισέλθουν στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων.

Μιλώντας με την Άνγκελα Μέρκελ την Κυριακή, ο Μπόρις Τζόνσον είπε από την πλευρά του ότι πρέπει σε αυτό το διάστημα να επιτευχθεί πρόοδος στο ζήτημα της αλιείας, όπου «υπάρχουν σημαντικά χάσματα».