Με ένα γκολ στο φινάλε του ημιχρόνου και δεύτερο στο ξεκίνημα του δεύτερου, η Εθνική έβγαλε την… υποχρέωση και επικράτησε με 2-0 της αδύναμης Μολδαβίας. Μπακασέτας με πέναλτι και Μάνταλος οι σκόρερ, έπιασε πέναλτι ο Βλαχοδήμος.

Ήταν ένα ματς που η Εθνική «έπρεπε» να το πάρει. Όπως και τα υπόλοιπα τρία που έρχονται, αρχής γενομένης απ’ αυτό με το Κόσοβο την ερχόμενη Τετάρτη και πάλι στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η Ελλάδα πρέπει να φτάσει τους 14 βαθμούς για να ανέβει γκρουπ δυναμικότητας στο Nations League και επιπλέον για να έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει πρόκριση στο Μουντιάλ, αν δεν τα καταφέρει μέσω των προκριματικών που έρχονται το 2021.

Η Μολδαβία ήταν η κατάλληλη αντίπαλος για να έρθει μια νίκη χωρίς άγχος και με άνεση για την Εθνική ομάδα. Κι όμως, η Ελλάδα… κατάφερε να αγχωθεί για 45 λεπτά. Και αν δεν ήταν το πέναλτι – δώρο του διαιτητή στον Παυλίδη στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, οι ομάδες θα πήγαιναν στα αποδυτήρια με το 0-0.

Ήρθε το μαρκάρισμα εντός περιοχής του Ποσμάκ πάνω στον Παυλίδη ο οποίος δεν έπεσε, ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα και την αποβολή στον Μολδαβό αμυντικό και ο Μπακασέτας γλίτωσε την Εθνική από ένα… χαμένο ημίχρονο. Ένα ημίχρονο κατά το οποίο η Εθνική είχε την μπάλα στην κατοχή της, αλλά δεν… ήξερε τι να την κάνει.

Με φανερή την έλλειψη ενός δημιουργικού ποδοσφαιριστή, αφού τόσο ο Φορτούνης, όσο και ο Πέλκας ήταν στον πάγκο, την ώρα που ο Μάνταλος έβγαινε κυρίως στα άκρα, η Εθνική έψαχνε έναν πρωταγωνιστή που θα την πάρει στις πλάτες του. Τον βρήκε στο πρόσωπο του Μπακασέτα. Αυτός άνοιξε το σκορ με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στα… χασομέρια του πρώτου μέρους, εκείνος έβγαλε την πάσα για το 2-0 του Μάνταλου στο 50’.

Όσο η ώρα περνούσε οι Μολδαβοί (που βρίσκονται στο 175 του ranking της FIFA) έχαναν σε δυνάμεις, την ώρα που οι αλλαγές του Φαν’τ Σχιπ φρέσκαραν την Ελλάδα. Οι διεθνείς έχαναν τη μία ευκαιρία πίσω από την άλλη κι όλα αυτά παίζοντας τόσο – όσο, ώστε να βγάλουν την… υποχρέωση. Ο Φορτούνης που πέρασε στο ματς σαν αλλαγή είχε δύο δοκάρια και μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία για να σκοράρει, με την μπάλα να μην του κάνει το χατήρι, ο Μπακασέτας πρόσθεσε μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία, αλλά το… κερασάκι στην τούρτα το έβαλε ο Βλαχοδήμος.

Στο 87′ ο Ρότα, που έκανε το ντεμπούτο του στην Εθνική, ανέτρεψε αναίτια αντίπαλο μέσα στην περιοχή ενώ βρισκόταν αντιμέτωπος με τρεις παίκτες, αλλά ο Έλληνας τερματοφύλακας έπεσε στην αριστερή του γωνιά και έβγαλε την εκτέλεση του Μιλίντσεάνου διατηρώντας το μηδέν στην άμυνα.

Η Εθνική έφτασε τους 7 βαθμούς, όσους έχει και η Σλοβενία με τη νίκη της μέσα στο Κόσοβο. Την ερχόμενη Τετάρτη η Ελλάδα φιλοξενεί στο ΟΑΚΑ το Κόσοβο, ενώ ακολουθούν τα ματς με Σλοβενία (εντός) και Μολδαβία (εκτός) τον Νοέμβριο. Τι χρειάζεται η Ελλάδα; Τρεις νίκες ώστε να πάρει την πρωτιά με 16 βαθμούς, να ανέβει γκρουπ δυναμικότητας στο Nations League και να μπορεί να διεκδικήσει πρόκριση στο Μουντιάλ μέσω αυτού, αν δεν τα καταφέρει στα προκριματικά.

Ελλάδα (Τζον Φαν’τ Σχιπ / 4-2-3-1): Βλαχοδήμος, Χατζηδιάκος (69′ Ρότα), Γιαννούλης, Τζαβέλλας, Σβάρνας, Κουρμπέλης (83′ Μπουχαλάκης), Ζέκα, Λημνιός (76′ Πέλκας), Μάνταλος (70′ Φορτούνης), Μπακασέτας, Παυλίδης (83′ Φούντας).

Μολδαβία (Ενγκίν Φιράτ / 5-4-1): Ναμάσκο, Αρμάς, Πόσμακ, Μούντρακ, Πλατίκα, Ρέμπιουκ, Κόσιουκ, Καϊμάκοφ (46′ Επουρεάνου), Ράτα (66′ Μαραντίτσι), Ιονίτα (76′ Ράτσου), Νικολαέσκου (58′ Μιλιντσεάνου).