«Δεν υπάρχει ισχυρή αυξητική τάση αλλά  μια σχεδόν σταθεροποιητική τάση αναφορικά με τα κρούσματα κορωνοϊού» είπε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ Δημήτρης Παρασκευής.

Ωστόσο ο αριθμός κρουσμάτων ασκεί μια συνεχόμενη πίεση στο σύστημα υγείας ενώ παράλληλα αυξάνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων.

«Προς το παρόν η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και θα είναι διαχειρίσιμη και στο άμεσο μέλλον, αλλά χρειάζεται να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων έτσι ώστε όταν μπούμε στον Νοέμβριο και τον χειμώνα να μπορούμε εξ’ίσου να διαχειριστούμε την κατάσταση» επισήμανε.

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο ενός «lockdown» είπε πως θα είναι το ύστατο μέτρο σε περίπτωση που ο αριθμός κρουσμάτων παρουσιάζει εκθετική αύξηση και τα μέτρα που έχουμε χρησιμοποιήσει ή που θα λάβουμε στο μέλλον δεν θα είναι αποτελεσματικά για να ελεγχθεί η κατάσταση.

Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να μην χρειαστεί να επιβληθεί «lockdown», συμπλήρωσε.

«Καμπανάκι» σχετικά με την πίεση που δέχεται το συστημα υγείας θα χτυπήσει αν το ποσοστό κάλυψης κλινών ΜΕΘ φθάσει στο 70-80%. Τότε θα χρειαστούν πιο απαιτητικά μέτρα, εκτίμησε ο κ. Παρασκευής.

Η κατάσταση με την πανδημία είναι πιο ανησυχητική στην Αττική σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα και ζητούμενο είναι να μειωθούν τα κρούσματα ιδίως  στο Λεκανοπέδιο.