Για την εξέλιξη της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής στο δικαστήριο και για το ποια θα είναι η διαδικασία από Δευτέρα, οπότε και θα συνεχιστεί η δίκη για την αναγνώριση ή μη των ελαφρυντικών στους κατηγορούμενους μίλησε στο MEGA  η δικηγόρος της οικογένειας Φύσσα, Χρύσα Παπαδοπούλου.

Σύμφωνα με την κ. Παπαδοπούλου, η απόφαση του δικαστηρίου είναι πολύ σημαντική, καθώς 7 βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ο Μιχαλολιάκος και τα ηγετικά στελέχη του, κρίθηκαν ως διευθυντές εγκληματικής οργάνωσης.

«Επιβεβαιώθηκε αυτό που έλεγε από την αρχή η πολιτική αγωγή και υποστήριξη της κατηγορίας, ότι η ηγεσία του κόμματος ταυτίζεται με την ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης», είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα καταδικάστηκαν και οι υπόλοιποι βουλευτές για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και 32 μέλη για τέλεση επιθέσεων.

Αποφασίστηκε η τέλεση ανθρωποκτονίας εις βάρος του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν και τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας.

«Αυτό δείχνει τη διαρκή εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής, πρώτη φορά καταδικάστηκε θεσμικά στην Ελλάδα η ακροδεξιά και η ναζιστική βία», σημείωσε.

Αναφορικά με τα ελαφρυντικά, υποστήριξε πως δεν είναι απίθανο να αναγνωριστούν ελαφρυντικά σε κάποιους από τους κατηγορούμενους, ωστόσο η ίδια πιστεύει ότι δε θα γίνει σε πολλούς. Εξήγησε πως εάν για τους διευθύνοντες αναγνωριστεί κάποιο ελαφρυντικό, τότε το πλαίσιο ποινής αλλάζει.

Εξήγησε τη διαδικασία από εδώ και μπρος λέγοντας πως το στάδιο της αναστολής εκτέλεσης της ποινής ακολουθεί το στάδιο και των ελαφρυντικών και των ποινών.

Επομένως, τη Δευτέρα, μετά την πρόταση της Εισαγγελέως, θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Στη συνέχεια το δικαστήριο θα συνεδριάσει κι έπειτα θα ανακοινώσει τις ποινές.

Για την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, υποστήριξε πως αυτό που περιμένουν είναι μια δίκαιη και νόμιμη τιμωρία ανάλογα με τη βαρύτητα του εγκλήματος, το οποίο είναι πολύ βαρύ.

Τέλος, ερωτηθείσα αν έχει δεχθεί απειλές, απάντησε αρνητικά, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο για δύο συναδέλφισσές της, οι οποίες δέχθηκαν επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής έξω από το δικαστήριο του Εφετείου και στη Φαβέλα στον Πειραιά.

Πρόκειται για τις Ευγενία Κουνιάκη και Ελευθερία Τομπατζόγλου αντίστοιχα. Για τις επιθέσεις αυτές εκκρεμεί δικογραφία για απόπειρα ανθρωποκτονίας.