Η κυβέρνηση της Πολωνίας ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, σειρά νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αφού νωρίτερα έγινε γνωστό ότι καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.

Οι αρχές δεν σκοπεύουν πάντως να προχωρήσουν προς το παρόν στο κλείσιμο των σχολείων και την υποχρεωτική τηλεκπαίδευση.

Ειδικά μέτρα για τους ηλικιωμένους

Μεταξύ άλλων θεσπίζεται ξανά ειδικό ωράριο για να κάνουν τα ψώνια τους οι ηλικιωμένοι, κάθε πρωί μεταξύ 10-12.

Τα ιδρύματα φροντίδας ευπαθών ομάδων θα λάβουν επιπλέον κρατική χρηματοδότηση ύψους 38 εκατομμυρίων ζλότι, όπως είπε ο πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι, καλώντας τους ηλικιωμένους πολίτες να προστατεύουν την υγεία τους και να μένουν στο σπίτι τους.

Ανοικτά μένουν προς το παρόν τα σχολεία

Ο Μοραβιέτσκι σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι αναγκαίο να κλείσουν τα σχολεία, αν και είχε αφήσει ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο στα μέσα της εβδομάδας.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάζει κάθε εβδομάδα την κατάσταση για να αποφασίσει αν θα χρειαστεί να ληφθούν και νέα μέτρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, τις τελευταίες 24 ώρες διενεργήθηκαν 28.300 τεστ για νέο κοροναϊό και εντοπίστηκαν 5.300 κρούσματα.

Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων

Μέχρι στιγμής, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Πολωνία είναι 121.638 και από αυτούς τους ανθρώπους οι 2.972 πέθαναν.

Και άλλες χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης καταγράφουν κατακόρυφη αύξηση των μολύνσεων, όπως η Τσεχία όπου σήμερα τα κρούσματα έφτασαν στον αριθμό ρεκόρ των 8.618 μέσα σε ένα 24ωρο.

Από σήμερα στην Πολωνία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Τα νέα μέτρα για τους ηλικιωμένους θα τεθούν σε ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου.

Ο Μοραβιέτσκι δεν είχε αποκλείσει την πιθανότητα να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης αν αυξηθούν τα κρούσματα. Σήμερα ωστόσο είπε ότι η κυβέρνησή του θέλει να προστατεύσει την οικονομία και να αποφύγει μια νέα καραντίνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP