Συναγερμός έχει σημάνει καθώς αυξάνεται τις τελευταίες ημέρες η λίστα με τις ευρωπαϊκές χώρες που καταγράφουν νέα ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων.

Κώδωνα κινδύνου έκρουσε για το θέμα αυτό και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με την Ευρώπη να ξεπερνά τα 100.000 ημερήσια κρούσματα Covid-19 για πρώτη φορά την Πέμπτη, με χώρες όπως η Ρωσία και η Μεγάλη Βρετανία να καταγράφουν έναν ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων κάθε ημέρα τις τελευταίες 5 ημέρες.

Το επίκεντρο της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο μετατοπίστηκε στη Βρετανία, τη Ρωσία, την Ισπανία και τη Γαλλία, που έχουν ανακοινώσει πάνω από 10.000 κρούσματα η κάθε μία τις τελευταίες 3 ημέρες.

Η Ευρώπη αυτή τη στιγμή έχει καταγράψει πάνω από το 16% του συνόλου κρουσμάτων νέου κορονοϊού παγκοσμίως και σχεδόν το 22% των θανάτων παγκοσμίως λόγω του ιού.

Μάχη για να αποφευχθούν τα καθολικά lockdown

Την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκές κυβέρνήσεις δίνουν μάχη για να αποφύγουν την επιβολή καθολικών lockdown φοβούμενες τις δραματικές επιπτώσεις στις ήδη νοσούσες οικονομίες και κοινωνίες. Για αποφυγή τιμωρητικών lockdown που εξαντλούν τους πολίτες μιλά και ο ΠΟΥ, αν και παραδέχεται ότι κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο.

«Αυτό που θέλουμε να αποφύγουμε –και κάποιες φορές είναι αναπόφευκτο και το δεχόμαστε– αλλά αυτό που θέλουμε να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε είναι αυτά τα μαζικά λοκντάουν που είναι τόσο τιμωρητικά για τις κοινότητες, την κοινωνία και τους πάντες», τόνισε  ο επικεφαλής της υπηρεσίας διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μάικ Ράιαν.

Ο Ράιαν χαρακτήρισε «λυπηρό» το γεγονός ότι αυξάνονται και πάλι τα κρούσματα στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να ανακόψουν την εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

«Δεν υπάρχουν καινούριες απαντήσεις. Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε», είπε, προειδοποιώντας ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τις μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων.

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων σε Πορτογαλία

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε σήμερα 1.646 νέα κρούσματα της Covid-19, τον υψηλότερο απολογισμό 24ώρου από την έναρξη της πανδημίας.

Η χώρα των 10 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταγράψει συνολικά 85.574 κρούσματα και 2.067 θανάτους. Την Πέμπτη, για πρώτη φορά από τον Απρίλιο, ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 1.000 σε ημερήσια βάση.

Αρχικά η Πορτογαλία είχε επαινεθεί για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία όμως, όπως και οι περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είδε τον αριθμό των μολύνσεων να αυξάνονται μετά το καλοκαίρι, ιδίως στην περιοχή της Λισαβόνας και στα βόρεια.

Μέχρι τις 14 Οκτωβρίου ισχύουν τα μέτρα της απαγόρευσης συναθροίσεων άνω των 10 προσώπων και του μειωμένου ωραρίου των καταστημάτων.

Η πανδημία εκτιμάται ότι θα αφήσει βαθιά σημάδια στην οικονομία της Πορτογαλίας, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό. Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 8,1% φέτος.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP)