Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους για όσα συμβαίνουν στην Αμμόχωστο. Τουρκοκύπριοι βολτάρουν στους δρόμους και στην παραλιακή, εκεί που ο Ταγίπ Ερντογάν σχεδιάζει τη μετατροπή του τοπίου σε τουριστικό θέρετρο.

Στα σημεία εισόδου υπάρχει συνωστισμός. Είναι πολλοί αυτοί που θέλουν να μπουν στο κομμάτι της πόλης που μέχρι πριν από λίγα 24ωρα κυκλοφορούσαν μόνο αρουραίοι..

Οι Αμμοχωστιανοί Κύπριοι «πονάνε». Διαδηλώνουν με πλακάτ εκφράζοντας την αγανάκτησή τους. Ακόμα και παιδιά που έμαθαν για την Αμμόχωστο από τους γονείς τους και από όσα διάβασαν, είναι εκεί.

Είναι και εκείνοι που πίσω από τα σύρματα, μόλις λίγα μέτρα μακριά, βλέπουν το σπίτι που μεγάλωσαν, μα δεν μπορούν να επιστρέψουν εδώ και 46 ολόκληρα χρόνια.

Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε η εφημερίδα «Πολίτης» από το εσωτερικό του Λυκείου Ελληνίδων Αμμοχώστου αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής και της λεηλασίας μετά την τουρκική εισβολή.

Στοιβαγμένα ρούχα από πλιάτσικο σε σπίτια και καταστήματα μετά την εισβολή ή ρούχα που είχαν συγκεντρώσει οι Αμμοχωστιανοί για τους πρόσφυγες της Κερύνειας λίγες ημέρες πριν γίνουν και εκείνοι πρόσφυγες..

Προκλητική φιέστα Ερντογάν

Η Αθήνα διαμηνύει στην Άγκυρα ότι, αν δεν κάνει ένα βήμα πίσω, θα το πληρώσει καθώς ο Ταγίπ Ερντογάν κάνει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που προβλέπουν οι αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής για τη μη επιβολή κυρώσεων και στέκεται απέναντι στον ΟΗΕ.

Οι εξελίξεις τις επόμενες ημέρες θα καθορίσουν πόσο κοντά ή μακριά είμαστε στην έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA