Ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης διεμήνυσε στην Άγκυρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο.

Κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης, ο Μάικ Πομπέο χαρακτήρισε ως ατυχή την επιλογή της Τουρκίας να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό ρωσικό σύστημα των S-400.

Σε ερώτηση εάν το ΝΑΤΟ έχει χάσει την Τουρκία, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ απαντά πως «δε χρειαζόμαστε αυτό το σενάριο. Χρειαζόμαστε η Τουρκία να είναι ένας καλός εταίρος στο ΝΑΤΟ για να βοηθήσει στην ασφάλεια της νότιας πλευράς της Συμμαχίας. Είναι κρίμα που επέλεξαν να κάνουν αυτό, αγοράζοντας το οπλικό σύστημα των S-400. Τους καλούμε να αναθεωρήσουν και να υπαναχωρήσουν».

«Υπάρχουν μηχανισμοί, διεθνείς κανόνες, οι οποίοι μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές»

Ερωτηθείς για τους λόγους της πρόσφατης επίσκεψής του στην Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Σούδα, επισήμανε ότι μέσω αυτής στόχευε να διασφαλίσει ότι οι δύο «εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή», θα βρουν έναν ειρηνικό τρόπο να επιλύσουν τις διαμάχες.

«Η Τουρκία πρέπει να είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Πήγα στην περιοχή για να διασφαλίσω ότι οι εταίροι του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, βρήκαν έναν ειρηνικό τρόπο να επιλύσουν τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες. Υπάρχει μια διαφωνία για τα χωρικά ύδατα. Υπάρχουν μηχανισμοί, υπάρχουν νομικοί μηχανισμοί, διεθνείς κανόνες, οι οποίοι μπορούν να τις επιλύσουν. Ο εξαναγκασμός, ο εκφοβισμός, η στρατιωτική δραστηριότητα δεν αποτελούν τρόπους επίλυσης. Ελπίζω ότι κάθε πλευρά, η οποία εμπλέκεται, θα το δει και θα επιστρέψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, επιλύοντας τις διαφορές για τις θαλάσσιες ζώνες» ανέφερε χαρακτηριστικά.