Είναι 1984 και ο πρόεδρος Ρίγκαν βγάζει έναν λόγο που θα έμενε στην Ιστορία. Στέκεται μπροστά στον φακό κι απευθυνόμενος στους Σοβιετικούς λέει: «Οι κυβερνήσεις μας είχαν σοβαρές διαφορές. Αλλά οι γιοι μας και οι κόρες μας δεν έχουν συγκρουστεί σε πόλεμο». Δύο δεκαετίες αργότερα, η ίδια φράση βγήκε από τα χείλη του Μπαράκ Ομπάμα σε μια προσπάθεια να αναθερμάνει τις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όσο κι αν αυτή η αντίληψη έχει επικρατήσει, η αλήθεια είναι πως πρόκειται για έναν μύθο που έχει χτίσει προσεκτικά η Αμερική, ενισχύοντας το προφίλ της έναντι της αιώνιας αντιπάλου της. Τα περισσότερα βιβλία Ιστορίας στη Ρωσία, έστω και σύντομα, περιλαμβάνουν μια αναφορά στην εισβολή αμερικανικών στρατευμάτων, επικουρούμενων από βρετανικά και γαλλικά, στη βόρεια πλευρά της χώρας το 1918, μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων.

Η στιγμή αυτή, ωστόσο, έχει διαγραφεί από τα επίσημα έγγραφα των Ηνωμένων Πολιτειών, ακόμα κι από τα βιβλία της στρατιωτικής της Ιστορίας. Η λεπτομέρεια αυτή καθιστά το νέο βιβλίο «The Lenin Plot» του Μπαρνς Καρ μια ενδιαφέρουσα νέα έρευνα για την πιο σκοτεινή στιγμή στην ιστορία της αμερικανικής κατασκοπείας.

Διαβάστε περισσότερα στα ΝΕΑ που κυκλοφορούν την Παρασκευή