Στις 10 το πρωί της Δευτέρας θα συνεχιστεί η συνεδρίαση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, οπότε και θα έχουμε τις ανακοινώσεις επί των ελαφρυντικών για τους καταδικασθέντες για διεύθυνση και ένταξη στην εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης η πρόεδρος ρώτησε την εισαγγελέα αν είναι έτοιμη για την πρότασή της επί των ποινών και, όταν η Αδαμαντία Οικονόμου απάντησε αρνητικά, η Μαρία Λεπενιώτη έδωσε διακοπή της διαδικασίας για τη Δευτέρα.

Οι αποφάσεις είναι ιδιαίτερα κρίσιμες γιατί από εκεί θα καθοριστεί το πλαίσιο ποινών που θα επιβληθούν στους καταδικασθέντες. Ωστόσο η διαδικασία για να ολοκληρωθεί έχει ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά της, και δεν αποκλείεται να συνεχιστεί και την Τρίτη.

Σημειώνεται πως για το αδίκημα της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης το πλαίσιο της ποινής είναι από 5 μέχρι 15 έτη κάθειρξης, αλλά με αναγνώριση ελαφρυντικών η ποινή κυμαίνεται από 2 μέχρι 8 έτη. Σε όσους δε, καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση το πλαίσιο ποινής είναι από 5 έως 10 έτη κάθειρξη, αλλά με ελαφρυντικό πέφτει σε 1 έως 6 έτη.

Ελαφρυντικά για… γέλια και για κλάματα

Με τα πρωτοκλασάτα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης να απουσιάζουν για ακόμη μια ημέρα από τη δικαστική αίθουσα, οι συνήγοροί τους κατέθεσαν τα τελευταία νομικά όπλα προκειμένου να μειώσουν αλλά και να απομακρύνουν το ενδεχόμενο φυλάκισης των πελατών τους.

Ειδικότερα, ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, υποστηρίζει διά του συνηγόρου ότι πρέπει να του χορηγηθούν ελαφρυντικά καθώς είναι αφοσιωμένος οικογενειάρχης που έχει παράξει έργο. Ο δικηγόρος του μάλιστα, Τάκης Μιχαλόλιας, δεν απέφυγε την αθλιότητα όταν αναφέρθηκε στη μεγαλειώδη συγκέντρωση έξω από το Εφετείο.

Ο πρώην υπαρχηγός της εγκληματικής συμμορίας των νεοναζί, Ηλίας Κασιδιάρης, ζητά ελαφρυντικά ως παρεξηγημένο πρόσωπο, φορτωμένο με αρνητική προβολή.

Ο… φιλόζωος και πιστός χριστιανός Γιάννης Λαγός ζητά να του αναγνωριστούν επίσης ελαφρυντικά. Δήλωσε μάλιστα δια του δικηγόρου του ότι με τις τόσες αγαθοεργίες πρέπει να του αναγνωριστεί όχι μόνο ο σύννομος αλλά ο έντιμος βίος. Παράλληλα, ο νεοναζί ευρωβουλευτής από τις Βρυξέλλες δήλωσε προκλητικά πως τη Δευτέρα θα είναι στο δικαστήριο, εάν βέβαια δεν βγει θετικό το τεστ του κοροναϊού.

Ο επίσης φιλόζωος και παντρεμένος δυο φορές με την ίδια γυναίκα, Νίκος Μίχος, φαίνεται πως έχει ξεχάσει την εποχή που πρωτοστατούσε στην κεφαλή των νεοναζιστικών ταγμάτων εφόδου και ζητά πλήθος ελαφρυντικών, δηλώνοντας μάλιστα ειλικρινή μετάνοια.

Ο Γιώργος Γερμενής, ο άνθρωπος του μεροκάματου και του μόχθου που έβρισκε διέξοδο στην τέχνη αιτείται ελαφρυντικά επικαλούμενος το γεγονός ότι η δίκη για τις εγκληματικές του πράξεις του στέρησε τη διεθνή καριέρα στη μουσική.

Ο χρυσαυγίτης δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, κατά τους δικηγόρους δεν είναι τίποτα άλλο από ένας εργατικός διανομέας και άνθρωπος του μόχθου. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι μέσα στη φυλακή και ήταν… Παναγίτσα.

Εισαγγελέας: Προς όσους με κατηγόρησαν για λιγοψυχία…

Πάντως, η σημερινή συνεδρίαση ξεκίνησε με ορισμένες διευκρινίσεις από την εισαγγελέα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Αδαμαντία Οικονόμου, η οποία επιχείρησε να απαντήσει στην κριτική που της άσκησαν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών.

Παίρνοντας τον λόγο στην αρχή της συνεδρίασης είπε χαρακτηριστικά: «Στη χτεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους της υπεράσπισης για την απόρριψη των ελαφρυντικών παρ’ ότι είχα προτείνει απαλλακτική πρόταση. Άφησαν αιχμές για λιγοψυχία και αλλαγή πλεύσης.

» Για να μην υπάρχουν σκιές, θέλω να πω ότι παραμένω πιστή στην πρότασή μου, στην οποία προέβην κατά συνείδηση και σύμφωνα με το γνώμονα του δικαίου και θέλω να τονίσω ότι ο εισαγγελέας οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί, να τη σέβεται χωρίς το προσωπικό στοιχείο. Τούτα δε ήταν από τα πρώτα που διδάχτηκα από τους καθηγητές μου στη Νομική Κομοτηνής. Σε κάθε περίπτωση η κρίση περί αναγνώρισης ελαφρυντικών εναπόκειται στο δικαστήριο».

Τα επόμενα βήματα

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης επί των ελαφρυντικών το πρωί της Δευτέρας, το δικαστήριο θα προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι οι ποινές, οι οποίες θα επιβληθούν σε όσους κρίθηκαν ένοχοι με ή χωρίς ελαφρυντικά.

Αρχικά, τον λόγο θα λάβει η εισαγγελέας για να προτείνει ποινές και μετά θα αγορεύσουν οι συνήγοροι υπεράσπισης. Αφού ολοκληρωθούν οι αγορεύσεις των συνηγόρων το δικαστήριο θα διασκεφθεί και θα ανακοινώσει την απόφασή του επί των ποινών.

Ακολούθως, οι δικαστές πρέπει να αποφασίσουν και για τον αν θα χορηγήσουν ή όχι αναστολή στην εκτέλεση των ποινών που θα επιβάλλουν σε όσους έκριναν ενόχους μέχρι τη δίκη σε δεύτερο βαθμό.

Για να γίνει αυτό απαιτείται και πάλι πρόταση από την εισαγγελέα αλλά και αγορεύσεις των συνηγόρων της υπεράσπισης, με πληροφορίες να αναφέρουν πως αυλαία στη δίκη μπορεί να πέσει ακόμη και την ερχόμενη Τετάρτη.