Τις αντοχές του συστήματος υγείας στην Αττική δοκιμάζει ο κορωνοϊός, η οποία παραμένει σταθερά το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα.

Μέρα με τη μέρα πιέζεται όλο και περισσότερο το σύστημα υγείας αφού αυξάνονται οι ασθενείς στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας του Λεκανοπεδίου.

Ο αριθμός των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ πλησιάζουν τα επίπεδα Απριλίου, προκαλώντας  έντονη ανησυχία στους επιστήμονες, που βλέπουν να επιδεινώνεται η εικόνα της πανδημίας κορωναϊού στη χώρα μας.

Όπως άλλωστε είπε ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση για την πανδημία, τον Απρίλιο ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 93.

Αναφορικά με τον αριθμό των κλινών που είναι διαθέσιμες ο κ. Μαγιορκίνης παρέπεμψε στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας που παρουσιάστηκε σήμερα.

Από την πλευρά του ο κ. Κοντοζομάνης ανέφερε ότι τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά δεν θα σταματήσουν τα χειρουργεία όπως ακριβώς συνέβη και στο πρώτο κύμα της πανδημίας.

Δεν υπάρχει ραγδαία αύξηση, αλλά μια αύξηση είπε ο κ. Κοντοζομάνης λέγοντας ότι αυτή τη στιγμή από τις 122 διαθέσιμες κλίνες οι 94 είναι κατειλημμένες. Ανάλογα με την εξέλιξη θα  αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας, είπε.

98 διασωληνωμένοι

Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, 98 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών.

27 (27.6%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

To 90.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.  237 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

161 κρούσματα στην Αττική

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, από τα σημερινά 391 συνολικά κρούσματα, τα 161 βρίσκονται στην Αττική. Ωστόσο, όπως εξήγησε, στην Αττική φαίνεται να υπάρχει μία σταθεροποίηση ωστόσο «είναι νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα».

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε πως οι πολίτες πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας και να φορούν μάσκες για να μην μπει η επιδημία σε επιθετική φάση στην Ελλάδα.

Ταυτόχρονα είπε πως οι θεραπείες με αντισώματα γεννούν ελπίδες για την καταπολέμιση της COVID-19 αλλά «έχουμε ακόμα χρόνο».