Το νέο εργαλείο αποτροπής της εξάπλωσης του κορωνοϊού, μέσω της επιτήρησης των εκάστοτε περιοχών, παρουσίασε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πορεία της φονικής πανδημίας στη χώρα.

Πρόκειται για έναν χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον κορωνοϊό, στον οποίο οι 74 περιοχές της χώρας «χρωματίζονται» ανάλογα με το επίπεδο των κρουσμάτων και της ανάγκης λήψης έκτακτων τοπικών μέτρων.

Βάσει του εν λόγω χάρτη, κάθε περιοχή έχει το χρώμα επικινδυνότητας που καθορίζεται από τον αριθμό των κρουσμάτων και το κατά πόσο αποτελεί εστία μετάδοσης.

Για την αξιολόγηση των περιοχών έχουν οριστεί τέσσερα επίπεδα: Ετοιμότητας – 1, Επιτήρησης – 2, Αυξημένης επιτήρησης – 3, Αυξημένου κινδύνου – 4.

Μέσω αυτού οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν στην περιοχή τους, βάσει του επιπέδου που αυτή βρίσκεται.

Το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής θα καθορίζεται σε επίπεδο Περιφέρειας ή δήμου και θα επανεξετάζεται κάθε 14 ημέρες -ή και νωρίτερα εφόσον κριθεί αναγκαίο.

Ο χάρτης αυτός ενεργοποιείται από τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου.

Δείτε βήμα – βήμα πως λειτουργεί ο χάρτης: