Ακόμη μία  ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Παρασκευή 9 Οκτωβρίου και ώρα 18:00, από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, Γκίκα Μαγιορκίνη.

Στη σημερινή ενημέρωση θα συμμετέχει και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Στην ενημέρωση συμμετέχει και ο Υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Ο λόγος που θα συμμετέχει σήμερα και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είναι επειδή σήμερα θα παρουσιαστεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας για την αντιμετώπιση του κοροναϊού με τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων, το οποίο αποκλειστικά παρουσίασε χθες το «Βήμα».

Το πλαίσιο των επιπέδων μέτρων και κανόνων θα βασίζεται σε συγκεκριμένους δείκτες. Το πρώτο επίπεδο θα είναι αυτό της ετοιμότητας, το δεύτερο της επιτήρησης, το τρίτο της αυξημένης επιτήρησης και το τελευταίο επίπεδο του αυξημένου κινδύνου.

Για να δούμε ποια είναι η κατάσταση στην περιοχή που μας ενδιαφέρει είτε επιλέγουμε περιφερειακή ενότητα και Ταχυδρομικό Κώδικα, είτε πατάμε με το ποντίκι στο σημείο που θέλουμε και βλέπουμε το επίπεδο επικινδυνότητας, (πχ. ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΘΗΝΩΝ Επίπεδο 3. Υψηλό). Εάν θέλουμε πατάμε για λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα που προβλέπονται στην περιοχή.

Η καταγραφή των προληπτικών μέτρων και κανόνων είναι δυναμική και τα μέτρα εξαρτώνται πάντα από την επιδημιολογική εικόνα σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, τα δεδομένα που σχετίζονται με κάθε κατηγορία μέτρων καθώς και την εξέλιξη της επιστημονικής έρευνας. Η γεωγραφική αναφορά και εφαρμογή των μέτρων πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής ενότητας.

Η επίσημη παρουσίαση του χάρτη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, ενώ είναι ήδη αναρτημένος στο covid19.gov.gr.