Μετά τους γιατρούς και τους μαθητές, η Ελληνική Αστυνομία δεν διστάζει να βάλλει και κατά των εκπαιδευτικών, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το δύσκολο έργο της μόρφωσης υπό συνθήκες συνωστισμού εν μέσω πανδημίας. Συγκεκριμένα, ένταση και χημικά σημάδεψαν την διαμαρτυρία της ΔΟΕ – ΟΛΜΕ και του ΠΑΜΕ στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το απόγευμα της Παρασκευής.

Εκπαιδευτικοί, μέλη του ΠΑΜΕ και της ΚΝΕ διαμαρτύρονταν για την άγρια επίθεση των ΜΑΤ στους μαθητές κατά την πρωινή συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας έξω από το υπουργείο ΠΡΟΠΟ στην Κατεχάκη.

Λίγο πριν φτάσουν στο υπουργείο, τα ΜΑΤ τους έφραξαν το δρόμο και τους επιτέθηκαν απρόκλητα, χρησιμοποιώντας πάλι χημικά. Μάλιστα, όταν κάποιοι διαδηλωτές διαπέρασαν τον κλοιό των ΜΑΤ, τα επεισόδια έγιναν ακόμα πιο σοβαρά.

Πηγή φωτογραφιών: 902.gr

H ανακοίνωση της ΓΑΔΑ για τα επεισόδια στο υπ. Παιδείας – Σύλληψη μαθητή

Παραθέτοντας φωτογραφικό υλικό από την πρωινή μαθητική διαμαρτυρία, η ΓΑΔΑ αναφέρεται στα επεισόδια που ενοχρήστρωσαν «200 άτομα» έξω από το υπουργείο Παιδείας. Η Αστυνομία, μάλιστα, προχώρησε στη σύλληψη ενός μαθητή, επειδή πετούσε πέτρες κατά των αστυνομικών από τον προαύλιο χώρο του πολυκαταστήματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ:

Κατά τη διάρκεια σημερινής συνάθροισης έξω από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, στο Μαρούσι, όπου συγκεντρώθηκαν περί τα (800) άτομα, εξελίχθηκαν τα ακόλουθα περιστατικά:

  • κατά το χρόνο διαβούλευσης, προκειμένου 5μελής αντιπροσωπεία μαθητών να εισέλθει στο Υπουργείο, (200) περίπου άτομα, από οποία (50-70) είχαν καλύψει τα πρόσωπά τους άρχισαν να εκτοξεύουν, πέτρες, μπουκάλια, σίδερα, καπνογόνα, βαρελότα και ξύλα προς τον προαύλιο χώρο του Υπουργείου,
  • στη συνέχεια τα άτομα αυτά διασπάστηκαν σε τρεις ομάδες, από τις οποίες η μία έσπασε πόρτα παρακείμενης παιδικής χαράς και άρχισε από εκεί να εκτοξεύει αντικείμενα στο χώρο του Υπουργείου, η δεύτερη κινήθηκε προς την είσοδο vip του Υπουργείου και η τρίτη επιτέθηκε σε αστυνομικές δυνάμεις, που βρισκόταν σε απόσταση (100) περίπου μέτρων, στην συμβολή των οδών Α. Παπανδρέου και Αιγαίου,
  • οι αστυνομικοί για να αποκρούσουν τις επιθέσεις προχώρησαν στην αναγκαία χρήση δακρυγόνων και τα άτομα αποχώρησαν προς παρακείμενο πολυκατάστημα, όπου ανασυντάχθηκαν, επανήλθαν στο Υπουργείο και επιτέθηκαν άλλες (2) φορές στις αστυνομικές δυνάμεις,
  • ενώ η πλειοψηφία των συγκεντρωμένων είχε αποχωρήσει, περίπου (200) άτομα συγκεντρώθηκαν στον προαύλιο χώρο του πολυκαταστήματος και αφού άρχισαν να σπάνε μάρμαρα, επιτέθηκαν και πάλι στις αστυνομικές δυνάμεις,
  • στη συνέχεια περί τα (50) άτομα παρέμειναν στην γέφυρα του πολυκαταστήματος και επιτίθεντο επανειλημμένα στις αστυνομικές δυνάμεις μέχρι 14.00 ώρα, οπότε και αποχώρησαν.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις συνελήφθη ημεδαπός μαθητής γιατί πετούσε πέτρες κατά των αστυνομικών από τον προαύλιο χώρο του πολυκαταστήματος.

Προκλήθηκαν φθορές σε αστυνομικά κράνη και ασπίδες, ενώ στο πολυκατάστημα προκλήθηκαν φθορές σε κολωνάκια, στο πλακόστρωτο και σε σχάρες φρεατίων. Επιπλέον από φωτοβολίδες προκλήθηκε πυρκαγιά σε ξερά χόρτα στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου η οποία σβήστηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις.

Το κάλεσμα της ΔΟΕ – ΟΛΜΕ

«Καταγγέλλουμε το όργιο της κρατικής καταστολής στη σημερινή συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας απέναντι στους εκατοντάδες μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, που διεκδικούν υγειονομικά μέτρα για την ασφάλεια και την προστασία της υγείας στο σχολείο και την υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών» αναφέρει η ομοσπονδία.

Όπως υποστηρίζουν, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας «δεν αντέχει τον διάλογο, γι’ αυτό και αξιοποίησε, για μια ακόμα φορά, τη δράση μίας μεμονωμένης ομάδας που δεν έχει καμία σχέση ούτε με το μαθητικό, ούτε με το εκπαιδευτικό κίνημα. Με πλήθος χημικών και δακρυγόνων, με επιθέσεις ακόμα και μέσα στο προαύλιο του Mall και στον σταθμό του ηλεκτρικού, που έβαλαν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια ανήλικων μαθητών, η αστυνομία διέλυσε τη μαζική συγκέντρωση».

Σύμφωνα με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, «η κυβέρνηση εντείνει την καταστολή και την τρομοκράτηση μαθητών και εκπαιδευτικών. Μετά τη συκοφάντηση και την «τιμωρία» με τις λεγόμενες «τηλε-απουσίες» όσων αγωνίζονται και συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, προχωρά στην ωμή βία».

Οι εκπαιδευτικοί δηλώνουν πως «θα παραμείνουμε δίπλα στους αγωνιζόμενους μαθητές μας. Τα αιτήματά τους είναι δίκαια, είναι και δικά μας αιτήματα. Δηλώνουμε ότι η τρομοκρατία της κυβέρνησης και το οργανωμένο σχέδιο συκοφάντησης των αγώνων δεν θα περάσει. Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση ότι η προσπάθεια εκφοβισμού των μαθητών και των εκπαιδευτικών θα πέσει στο κενό.

Συνεχίζουμε δυναμικά τις κινητοποιήσεις μας. Κλιμακώνουμε με την πανδημοσιοϋπαλληλική απεργία στις 15 Οκτωβρίου» καταλήγουν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ.