Την ανάκληση του διορισμού της Ελένης Ζαρούλια υπέγραψε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, και η απόφαση δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ, μετά τη διαπίστωση ότι η σύζυγος του Νίκου Μιχαλολιάκου είχε ψευδώς βεβαιώσει την υπηρεσία, όπου κατέθεσε τα δικαιολογητικά και προβλεπόμενες βεβαιώσεις, ότι δεν έχει κώλυμα διορισμού.

Μετά την εξέλιξη αυτή ο πρόεδρος της Βουλής διαβιβάζει επίσης στον εισαγγελέα φάκελο με τον οποίο θα ζητά την ποινική αξιολόγηση για όποιο αδίκημα τυχόν έχει τελέσει η Ελένη Ζαρούλια κατά την υποβολή των δικαιολογητικών της στη Βουλή.

Ο Κώστας Τασούλας προχώρησε στην ανάκληση της απόφασης, αφού είχε ζητήσει και λάβει από την αρμόδια υπηρεσία της Βουλής το σύνολο του φακέλου διορισμού της κ. Ζαρούλια.

Το ΦΕΚ με την ανάκληση διορισμού της

ΣΥΡΙΖΑ: Εξαρχής παράνομος ο διορισμός της Ζαρούλια στη Βουλή

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε ότι ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια ήταν από την αρχή παράνομος και ζήτησε να δοθεί στη δημοσιότητα η υπεύθυνη δήλωση που εκείνη προσκόμισε βεβαιώνοντας ότι δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη για κακούργημα με τελεσίδικο βούλευμα, όπως προβλέπει ο νόμος για τον διορισμό μετακλητών στη Βουλή.

Κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν εξάλλου ότι θα διενεργηθεί ΕΔΕ στην αρμόδια διεύθυνση της Βουλής που ήλεγξε τα δικαιολογητικά γιατί δεν εντόπισε την καταφανώς ψευδή βεβαίωσή της.

«Η αποκάλυψη ότι ο διορισμός της υπόδικης χρυσαυγίτισσας Ζαρούλια ως μετακλητή ήταν εξαρχής παράνομος εκθέτει ανεπανόρθωτα τόσο την Προεδρία της Βουλής, την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και το δήθεν επιτελικό τους κράτος» αναφέρει η Κουμουνδούρου απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην δήλωση που έκανε ο Κώστας Τασούλας ο οποίος είχε δικαιολογηθεί επικαλούμενος τον κανονισμό της Βουλής για την αποδοχή του διορισμού της Ελένης Ζαρούλια ως μετακλητής υπαλλήλου στο Νίκο Μιχαλολιάκο.

Βέβαια, η απόφαση εκείνη πάγωσε μετά το σάλο που προκλήθηκε και ο Κώστας Τασούλας δήλωνε ότι μετά τη δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν οι απαιτούμενες αλλαγές στον κανονισμό.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στο θέμα επικαλούμενος αποκλειστικό ρεπορτάζ του ieidiseis σύμφωνα με το οποίο ήταν εξαρχής παράνομος ο διορισμός, καθώς με βάση τον κανονισμό ο πρόεδρος της Βουλής αποδέχτηκε είτε ψευδή είτε ελλιπή υπεύθυνη δήλωση από την χρυσαυγίτισσα Ελένη Ζαρούλια.

Συγκεκριμένα με βάση το άρθρο 8 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/07) δεν μπορούν να διορισθούν στο δημόσιοι οι υπόδικοι που έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα ή όσοι έχουν παραπεμφθεί για μια σειρά πλημμελημάτων (κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση κλπ).

Σύμφωνα με αυτή τη διάταξη προκύπτουν αντίστοιχα κωλύματα διορισμού τόσο για τους μόνιμους όσο και για τους μετακλητούς υπαλλήλους του κοινοβουλίου (άρθρο 36 του Κανονισμού της Βουλής). Οι μετακλητοί υπάλληλοι πριν τον διορισμό τους στη Βουλή υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για κακούργημα ή για λιποταξία ή για μια σειρά πλημμελημάτων. Μάλιστα κάθε υποψήφιος προς διορισμό στη Βουλή υποχρεούται να δηλώνει ενυπόγραφα εάν εκκρεμεί οποιαδήποτε κατηγορία εναντίον του.