Εξ’ αρχής ήταν παράνομος ο διορισμός της Ελένης Ζαρούλια υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και ζητάει εξηγήσεις από τη ΝΔ κατηγορώντας την ότι ξέπλενε τη Χρυσή Αυγή στο παρά πέντε της ανακοίνωσης της καταδικαστικής απόφασης.

«Η αποκάλυψη ότι ο διορισμός της υπόδικης χρυσαυγίτισας Ζαρούλια ως μετακλητή ήταν εξαρχής παράνομος εκθέτει ανεπανόρθωτα τόσο την Προεδρία της Βουλής, την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και το δήθεν επιτελικό τους κράτος» αναφέρει η Κουμουνδούρου απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην δήλωση που έκανε ο Κώστας Τασούλας ο οποίος είχε δικαιολογηθεί επικαλούμενος τον κανονισμό της Βουλής για την αποδοχή του διορισμού της Ελένης Ζαρούλια ως μετακλητής υπαλλήλου στο Νίκο Μιχαλολιάκο.

Βέβαια η απόφαση εκείνη πάγωσε μετά το σάλο που προκλήθηκε και ο Κώστας Τασούλας δήλωνε ότι μετά τη δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν οι απαιτούμενες αλλαγές στον κανονισμό.

Πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ επανέρχεται στο θέμα επικαλούμενος αποκλειστικό ρεπορτάζ του ieidiseis σύμφωνα με το οποίο ήταν εξαρχής παράνομος ο διορισμός καθώς με βάση τον κανονισμό ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας αποδέχτηκε είτε ψευδή είτε ελλιπή υπεύθυνη δήλωση από την χρυσαυγίτισσα Ελένη Ζαρούλια.

Συγκεκριμένα με βάση το άρθρο 8 του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/07) δεν μπορούν να διορισθούν στο δημόσιοι οι υπόδικοι που έχουν παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα για κακούργημα ή όσοι έχουν παραπεμφθεί για μια σειρά πλημμελημάτων (κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση κλπ).

Σύμφωνα με αυτή τη διάταξη προκύπτουν  αντίστοιχα κωλύματα διορισμού τόσο για τους μόνιμους όσο και για τους μετακλητούς υπαλλήλους του κοινοβουλίου (άρθρο 36 του Κανονισμού της Βουλής). Οι μετακλητοί υπάλληλοι πριν τον διορισμό τους στη Βουλή υποχρεούνται να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση στην οποία διαβεβαιώνουν ότι δεν έχουν παραπεμφθεί σε δίκη για κακούργημα ή για λιποταξία ή για μια σειρά πλημμελημάτων. Μάλιστα κάθε υποψήφιος προς διορισμό στη Βουλή υποχρεούται να δηλώνει ενυπόγραφα εάν εκκρεμεί οποιαδήποτε κατηγορία εναντίον του.

Με βάση αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ που τις τελευταίες ώρες βρίσκεται σε σφοδρή αντιπαράθεση με τη ΝΔ για το ζήτημα της Χρυσής Αυγής και το ποιος την ξέπλενε ή όχι, αντεπιτίθεται και καλεί το κυβερνών κόμμα να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

«Οφείλουν σήμερα κιόλας να δώσουν στη δημοσιότητα την υπεύθυνη δήλωση της Ζαρούλια, στην οποία διαβεβαιώνει ότι δεν έχει παραπεμφθεί σε δίκη για κακούργημα, όπως προβλέπεται από το νόμο για τον διορισμό μετακλητών στη Βουλή.

Είτε η κα Ζαρούλια υπέβαλε ψευδή δήλωση και αυτή έγινε αποδεκτή, κάνοντας τα στραβά μάτια πέντε μέρες πριν την ιστορική δικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή ή αν δεν υπέβαλε καθόλου τότε προχώρησε η διαδικασία διορισμού της με ελλιπή στοιχεία και «πάγωσε» μετά το σάλο και τις σφοδρές αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία» αναφέρει η Κουμουνδούρου και καταλήγει:

«Περιμένουμε άμεσα απαντήσεις από τη ΝΔ που συνεχίζει να ξεπλένει μέχρι και στο παρά πέντε της ανακοίνωσης των ποινών τους χρυσαυγίτες».