«Η ενισχυμένη αμερικανική παρουσία στη Σούδα αποσταθεροποιεί την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά δε συνιστά απειλή για την Τουρκία», δήλωσε ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ.
Μιλώντας στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο Σεντόπ εξέφρασε την ενόχλησή του για την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει τη Λευκωσία.
Η αμερικανική ανάμιξη στην Αν. Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί την προσπάθεια για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, επεσήμανε ο κ. Σεντόπ: «Η απόφαση να έχει στη Σούδα τη βάση του ένα [αμερικανικό] πολεμικό πλοίο αποτελεί μία ακόμη συμβολική χειρονομία προς την κατεύθυνση αυτή. Οι πράξεις αυτές των ΗΠΑ δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά ούτε και τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ.»
«Παρ’ όλα αυτά, δεν θεωρώ ότι η παρουσία των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο συνιστά απειλή στην ασφάλεια της Τουρκίας, δεδομένου ότι εδώ και σχεδόν 70 χρόνια υπάρχει μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ,» επεσήμανε
Ο Τούρκος πολιτικός σχολίασε επίσης ότι η δραστηριότητα της Ουάσινγκτον στην περιοχή είναι αμφίσημη, με τις ΗΠΑ να καλούν πρώτα σε διάλογο και μετά να επιλέγουν να στηρίξουν την Κύπρο.
Ο κ. Σεντόπ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με την καταγγελία του περί αποστολής μαχητών στο πλευρό των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και συγκεκριμένα στο Μπακού μέσω της τουρκικής πόλης Γκαζιαντέπ.
Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης είπε ότι «υπάρχει μεγάλη απόσταση και αντίθεση μεταξύ τού τι επιθυμεί ο κ. Μακρόν και τι μπορεί να ελπίσει ότι θα επιτύχει στη διεθνή πολιτική. Συχνά προσπαθεί να γεφυρώσει το κενό αυτό με αστήρικτους ισχυρισμούς και αυτοαναιρούμενες δικαιολογίες. Κι όταν αποτυγχάνει και σε αυτό, τα βάζει κατά συνήθεια με άλλους.»
Έφτασε μάλιστα να κατηγορήσει το Παρίσι ότι συμμετείχε στη μεταφορά «τρομοκρατών» του ΡΚΚ για την εκπαίδευση Αρμενίων πολεμιστών.
Πηγή: Sputnik