Τα όσα είπε ο Σταύρος Κοντονής σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Κώδικες και τη Χρυσή Αυγή σχολίασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σε άρθρο του στην ιστοσελίδα liberal:

Η παραίτηση του Σταύρου Κοντονή από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως οι δηλώσεις με τις οποίες την συνόδευσε, έσκασαν ως πολιτική βόμβα στα ήδη σαθρά θεμέλια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι «δηλητηριώδεις» αιχμές του Σταύρου Κοντονή με τις οποίες αφήνει να εννοηθεί ότι οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έγιναν, παρά τις επισημάνσεις του ότι ευνοείται με αυτές η υπόδικη ηγεσία της ΧΑ, συνιστούν μέγα στίγμα για την σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Κι αυτό γιατί παραπέμπουν σε σκοτεινά παιχνίδια και μεθοδεύσεις πολιτικών και εκλογικών σκοπιμοτήτων από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ασχέτως των ωφελειών που μπορεί να προκύψουν για το ναζιστικό μόρφωμα.

Η επιβεβαίωση των κατηγοριών του Σταύρου Κοντονή από τον Νίκο Παρασκευόπουλο ενισχύει αδιαμφισβήτητα την πειστικότητά τους, παρά την άνωθεν «καθοδηγούμενη» διόρθωση των δηλώσεων του τελευταίου.

Δυστυχώς οι μακιαβελικές πολιτικές, οι τακτικίστικες κωλοτούμπες και οι κάτω από το τραπέζι συμφωνίες και διεργασίες, των οποίων βασικός αρχιτέκτονας είναι ο Αλέξης Τσίπρας, αποτέλεσαν για τον μνημονιακό ΣΥΡΙΖΑ, όχι περιστασιακές επιλογές αλλά στρατηγική η οποία βυθίστηκε στο DNA του. Και αυτό έχει κοστίσει θανάσιμα στο πιο σημαντικό για μια πολιτική παράταξη: την αξιοπιστία της.

Η χαριστική βολή όμως ήταν οι εκτιμήσεις Κοντονή ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας.

Σπάνια ένα κεντρικό στέλεχος και πρώην υπουργός ενός κόμματος, υπογράφει με τόση κατηγορηματικότητα και σαφήνεια την χειρότερη μομφή που μπορεί να αποδοθεί σε ένα κόμμα και η οποία, σχεδόν, προεξοφλεί το πολιτικό του τέλος.

Η ειρωνεία είναι ότι αυτές οι σωστές διαπιστώσεις γίνονται από τον Στ. Κοντονή, δηλαδή από ένα στέλεχος που συνέργησε σημαντικά στο να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο σημερινό του κατάντημα, όχι μόνο με την ψήφιση του μνημονίου αλλά και με τη μεταφορά της διεξαγωγής των πλειστηριασμών από τα Ειρηνοδικεία στα Συμβολαιογραφεία με ηλεκτρονικό τρόπο και την μετατροπή του αγώνα όσων προάσπιζαν τις πρώτες κατοικίες σε ιδιώνυμο αδίκημα, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός χρόνου, κάτι το οποίο κόστισε και σε εμένα, με σειρά αυθαίρετων στοχοποιημένων δικαστικών διώξεων.

Φυσικά, το μόνο, ίσως, που δεν περίμενε ο Σταύρος Κοντονής είναι την διαγραφή του. Δυστυχώς, όμως, γι’ αυτόν, ισχύει ο αδυσώπητος “κανόνας” πως όλα εδώ πληρώνονται.