Σήμερα λέω να αρχίσω με κάτι διαφορετικό. Με ένα θέμα για το οποίο η Τουρκία καταπάτησε για άλλη μια φορά κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου, που προκάλεσε την διεθνή κατακραυγή, που τορπίλισε κάθε νέα προσπάθεια για επανέναρξη του ενδοκυπριακού διαλόγου. Θα σας μιλήσω για τα Βαρώσια ή το Βαρώσι, όπως το λένε οι Κυπραίοι, που κάποτε (προ της εισβολής του Αττίλα) το συνέκριναν με τη γαλλική Ριβιέρα, που έως το 1974 έσφυζε από ζωή και τουρισμό, που τον Αύγουστο του 1974 τα τουρκικά Φάντομ το βομβάρδισαν με βόμβες ναπάλμ καταστρέφοντας τα πολυτελή ξενοδοχεία του. Έκτοτε το Βαρώσι με το φημισμένο λιμάνι του ήταν μια πόλη – φάντασμα, έως την Πέμπτη, 8 Οκτωβρίου 2020 στις  4 το απόγευμα όταν υπέστη και τη δεύτερη εισβολή του Αττίλα. Ο Ερντογάν, βλέπετε, θέλοντας να βοηθήσει στις «εκλογές» τον εκλεκτό του «ψευδοπρωθυπουργό» στα κατεχόμενα (και όχι μόνον) αποφάσισε να ανοίξει  το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων της Αμμοχώστου.
***
Στις 4 το απόγευμα της Πέμπτης τούρκοι στρατιώτες με πολιτικά αφαίρεσαν με μπουλντόζες τα πρόχειρα κιγκλιδώματα που βρίσκονταν εκεί για 46 χρόνια και είπαν στον κόσμο που περίμενε με σημαίες του ψευδοκράτους; «περάστε». Και ο πρώτος που πέρασε ποιος  νομίζετε πως ήταν; Ποιος άλλος από τον εκλεκτό του Ερντογάν «ψευδοπρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ που διοργάνωσε και μια φιέστα ντροπής. Ακόμα και σε παραλιακό  εστιατόριο πήγε, που στήθηκε στο ισόγειο ενός εγκαταλειμμένου ξενοδοχείου στο πι και φι. Τούρκοι στρατιώτες πήγαν στην παραλία προσποιούμενοι τους Τουρκοκύπριους πολίτες και έβγαζαν σέλφι. Σχεδόν 900 άτομα πέρασαν στην πολύπαθη πόλη και είδαν τις ελληνικές περιουσίες που λεηλατήθηκαν.
***
 Στην Κύπρο διοργανώθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Σε μια απ΄αυτές από κατοίκους πρόσφυγες των Βαρωσίων υπήρχε ένα πανό που έγραφε «χώμα που περπάτησα γη που περπατώ». Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση τόσο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και της διεθνούς νομιμότητας.
***
Βόμβες… υποκρισίας
Αλήθεια είναι ότι οι παρεμβάσεις – βόμβες του Σταύρου Κοντονή και του Νίκου Παρασκευόπουλου για τον Ποινικό Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ και την ευνοϊκή μεταχείριση της Χρυσής Αυγής, προκάλεσαν σεισμό στην Κουμουνδούρου. Ήταν το πρώτο θέμα συζήτησης και στην Ολομέλεια αλλά και στα «πηγαδάκια» της Βουλής. Είναι αλήθεια επίσης ότι ενώ όλοι επιχειρούν να καρπωθούν επικοινωνιακά την καταδίκη των νεοναζί, ο ΣΥΡΙΖΑ, έλεγαν χθες στη Βουλή γαλάζιοι βουλευτές, αλλά και βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, «υπέστη δεινή ήττα από δύο πρώην υπουργούς».
***
Γιατί δεν είναι λίγο να σπεύδεις να πας στο Εφετείο και να διατρανώσεις τα αντιφασιστικά σου ιδεώδη, όπως έκανε ο Τσίπρας και λίγες ώρες αργότερα να βγαίνουν δύο «δικά σου» παιδιά και να λένε πως λανθασμένος ήταν ο Ποινικός Κώδικας. Από την άλλη, όμως, δεν μπορώ να μην σχολιάσω την υποκρισία –για άλλη μια φορά- πολιτικών που «θυμούνται» μετά από καιρό τα λάθη. Γιατί πώς να το κάνουμε; Και ο Κοντονής και ο Παρασκευόπουλος κορυφαίοι υπουργοί ήταν και με την ψήφο τους επικύρωσαν τον Ποινικό Κώδικα που ρίχνει στα μαλακά τους Χρυσαυγίτες. Αν είχαν αντιρρήσεις ας έβγαιναν τότε να το πουν, όχι μήνες μετά κι επειδή δεν βρίσκονται πλέον στην πρώτη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ…
***
 
«Ναζιστικό μόρφωμα»
Μια ιστορία μου διηγήθηκε  παλιός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την εποχή των συλλήψεων της Χρυσής Αυγής: Σε μια από εκείνες τις δραματικές ημέρες, μετά τη δολοφονία Φύσσα, ο Αντώνης Σαμαράς ζήτησε να μπει σε μια δήλωσή του η φράση «ναζιστικό μόρφωμα». Ηταν η πρώτη φορά που ακούστηκε από πολιτικά χείλη κάτι τέτοιο. Όταν ρωτήθηκε από τους συνεργάτες του αν όντως πρέπει να είναι τόσο επιθετικός ο πρώην πρωθυπουργός είπε: «Είναι ή όχι ναζιστικό μόρφωμα;» Κι όταν του είπαν «βεβαίως και είναι», απάντησε: «Τότε βάλτο στη δήλωσή μου». Και κάπως έτσι  εμφανίστηκε στον πολιτικό λόγο το… μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.
***
Τα δακρυγόνα του ΣΥΡΙΖΑ και τα δακρυγόνα της ΝΔ
Οπως φαίνεται πολύ ενοχλήθηκε  ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με τον ΣΥΡΙΖΑ που τον κατηγόρησε για χρήση δακρυγόνων σε διαδηλώσεις. Έτσι ανέβασε στο Διαδίκτυο  στοιχεία (αλήθεια πρώτη φορά βλέπω τέτοια στοιχεία για… δακρυγόνα) σύμφωνα με τα οποία στις διαδηλώσεις στην Αθήνα το πρώτο επτάμηνο του 2019 επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε χρήση  2.135 δακρυγόνων χημικών (τα πιο πολλά ήταν μάλιστα και ληγμένα, θα πρόσθετα εγώ). Αλλά από τον Αύγουστο του 2019 έως σήμερα, δηλαδή 14 μήνες διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ έγινε χρήση 778 δακρυγόνων- χημικών. Δηλαδή, λέει ο υπουργός σε διπλάσιο διάστημα με ΝΔ, τρεις φορές λιγότερα χημικά.
***
Αυστηροποίηση των ποινών για κακοποίηση ζώων
 Μετά την πρωτοποριακή για τα ελληνικά δεδομένα απόφαση για απαγόρευση των θεαμάτων που περιλαμβάνουν ζώα στη χώρα (τσίρκο κ.λπ.), και την τοποθέτηση εισαγγελέα αρμόδια για τα δικαιώματα των ζώων η κυβέρνηση, όπως μαθαίνω, αποφάσισε: Να τοποθετήσει και δεύτερο εισαγγελέα κατά του βασανισμού των ζώων καθώς και  αυστηροποίηση των ποινών για όσους κακοποιούν ζώα, ενώ προχωρά και την κατασκευή του μοναδικού αποτεφρωτήρα ζώων.
***
Το πρόσφατο συγκλονιστικό περιστατικό με τον ακρωτηριασμό σκύλου στα Χανιά, δεν πέρασε απαρατήρητο από την κυβέρνηση, όπως τόνισε ο Μάκης Βορίδης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός, μέσω του αρμόδιου υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποφάσισε να φέρει στη Βουλή αυστηρότερο πειθαρχικό κώδικα. Μολονότι τους τελευταίους μήνες τα δικαστήρια ανά την Ελλάδα άρχισαν να αλλάζουν επί το αυστηρότερο τη στάση τους σε θέματα κακοποίησης ή δηλητηρίασης ζώων, ωστόσο υπήρχε η ανάγκη για νέες πιο αυστηρέ ποινές. Έως τώρα και σύμφωνα με τους υπάρχοντες νόμους οι ποινές για όσους κακοποιούν και θανατώνουν ζώα, προβλέπουν επιβολή διοικητικών προστίμων έως 30.000 ευρώ για κάθε ζώο και κάθε περιστατικό, αλλά και ποινές φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές για τους παραβάτες. Να σημειώσω, ότι ο γαλάζιος βουλευτής Γ. Καλλιάνος με επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης ζήτησε να μετατραπεί σε κακούργημα η ποινή της κακοποίησης των ζώων.
***
Η Πρόεδρος και τα συναισθανόμενα όντα

Να σημειώσω επίσης και τούτο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, γνωστή ζωόφιλη  είχε δηλώσει όταν επισκέφθηκε την Κάρπαθο (κρατώντας μάλιστα ένα χαριτωμένο γατάκι) ότι «τα ζώα είναι συναισθανόμενα όντα, που αξίζουν προστασία και σεβασμό». Μαθαίνω μάλιστα ότι σχεδόν κάθε πρωί, μόλις η Πρόεδρος πηγαίνει στο Προεδρικό, βγαίνει έξω στους κήπους. Οι υπάλληλοι της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρόσεξαν αρκετές φορές την Πρόεδρο να ταΐζει τα αδέσποτα γατάκια του Προεδρικού.