Ρεαλιστικός, αν και φιλόδοξος, είναι σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank Φωκίωνα Καραβία η συγκράτηση των νέων κόκκινων δανείων λόγω της πανδημίας κάτω από τα 5 δις. ευρώ.

Μιλώντας στο Αthens Ιnvestment Forum τόνισε ότι ο στόχος είναι ρεαλιστικός για τρεις λόγους.

Καταρχάς η συμπεριφορά των δανειοληπτών είναι ενθαρρυντική. Έχουμε πολλούς δανειολήπτες οι οποίοι παρότι μπορούσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα αναστολής δόσεων, με συνειδητή τους επιλογή συνέχισαν να πληρώνουν κανονικά.

Δεύτερον, το πρόγραμμα Γέφυρα του υπουργείου Οικονομικών εξασφάλισε μια ομαλή μετάβαση από το καθεστώς μορατορίων στην κανονικότητα. Ήδη στο πρόγραμμα έχουν ενταχθεί περίπου 150.000 δανειολήπτες κι οι τράπεζες ενθαρρύνουν την ένταξη των πελατών τους στο πρόγραμμα.

Τέλος, το 2021, που αναμένεται να είναι χρονιά ανάπτυξης, περιμένουμε σημαντικούς πόρους από τα ευρωπαϊκά ταμεία, που θα φέρουν ανάπτυξη και πάντα η ανάπτυξη αμβλύνει τα προβλήματα. Πρέπει ωστόσο, να διαφυλάξουμε το θέμα της κουλτούρας πληρωμών.

«Η περαιτέρω μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι σημαντική τόσο για το τραπεζικό σύστημα όσο και για την οικονομία. Προς αυτή τη θετική κατεύθυνση κινείται και το σχέδιο που εκπόνησε η ΤτΕ για την bad bank, το οποίο αναμένουμε να λάβουμε για να το εξετάσουμε πολύ σοβαρά. Όσον αφορά τη νέα γενιά κόκκινων δανείων» τόνισε ο κ. Καραβίας.

Σημείωσε επίσης πως «δεν πρέπει να κάνουμε βήματα πίσω. Και αυτό αποτελεί ευθύνη τόσο των πολιτών όσο και της κυβέρνησης, των φορέων. Για το λόγο αυτό πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τα νομοθετήματα που περνάμε στη Βουλή».

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, το θέμα της μείωσης κόκκινων δανείων της Eurobank το έχουμε αναλύσει αρκετά σε έκταση και χρόνο. «Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι βασική τραπεζική εργασία. Θα πρέπει να απαλλαγούμε από το βραχνά αυτό, ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία, να αφιερωθούμε στην εξυπηρέτηση των πελατών μας» τόνισε σχετικά.

Πρόσθεσε δε πως «ως Eurobank πήραμε σωστές αποφάσεις υλοποιήσαμε ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των κόκκινων δανείων και στο εξής όσο περισσότερα εργαλεία διαθέτουμε – και αναφέρομαι στο σχέδιο της ΤτΕ- τόσο το καλύτερο».