Μια μεγάλη μερίδα επιστημόνων και ειδικών περί ψυχολογίας υποστηρίζει ότι, για να είναι χρήσιμη και ουσιαστική η αυτοπεποίθηση, πρέπει να στηρίζεται στην αυτοεκτίμηση.

Και ο Στέφανος Τσιτσιπάς είναι ένας από τους πρωταθλητές παγκοσμίου επιπέδου στους οποίους φαίνεται να βρίσκει απόλυτη εφαρμογή η συγκεκριμένη επιστημονική άποψη.

«Φυσικά είναι ένα όνειρο να βρίσκομαι σε αυτό το στάδιο του τουρνουά. Αλλά περιμένετε… Από νεαρή ηλικία έχω ως στόχο να κατακτήσω ένα τουρνουά Grand Slam μια ημέρα. Ας πούμε λοιπόν ότι είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Και νομίζω ότι έμαθα από τον πρώτο ημιτελικό μου. Ψάχνω κάτι σπουδαίο» σχολίασε ο έλληνας πρωταθλητής, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τον Νόβακ Τζόκοβιτς για μια θέση στον τελικό του φημισμένου τουρνουά του Roland Garros.

«Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι δεν είμαι πλέον μέλος του Next Gen. Είμαι ενήλικας τώρα» πρόσθεσε ο Tsitsifast, δείχνοντας αποφασισμένος για το… επόμενο βήμα στην καριέρα του και συνέχισε αναφερόμενος στους Big-3:

«Ας είμαστε ειλικρινείς, ναι ήταν εδώ και πολύν καιρό. Αλλά δε νομίζω ότι αυτό θα συμβαίνει σε πέντε ή έξι χρόνια».

Στη συνέχεια ο Τσιτσιπάς δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τον Ντομινίκ Τιμ:

«Αυτό που πέτυχε είναι καταπληκτικό. Το να είσαι σε θέση να κάνεις δύο τελικούς στη σειρά στο Roland Garros είναι σπουδαίο. Με βοηθά να καταλάβω το παιχνίδι και με ωθεί να κάνω περισσότερα για να πετύχω τα ίδια πράγματα που κάνει. Δουλεύει ασταμάτητα, είναι παθιασμένος. Είμαστε καλοί φίλοι και νομίζω ότι έχω πολλά να μάθω από αυτόν. Μπορεί να είναι παράδειγμα για τους νέους».

Ο έλληνας πρωταθλητής ζει ακόμη σε ένα οικογενειακό περιβάλλον, δεδομένου ότι ο πατέρας του, Απόστολος, είναι και ο προπονητής, αλλά και ο «φύλακας άγγελός» του.

Ωστόσο, η μητέρα του δε χάνει ποτέ την ευκαιρία να του δώσει τη γνώμη της για το παιχνίδι: «Η μαμά μου ξέρει πολλά για το τένις. Και μερικές φορές γίνεται περίπλοκο όταν μου λέει κάτι και ο πατέρας μου λέει κάτι άλλο. Πρέπει λοιπόν να καθίσουμε και να συνομιλήσουμε ειρηνικά. Πρέπει να θυμηθώ ότι ο προπονητής μου είναι ο Απόστολος, ο πατέρας μου. Μπορεί γρήγορα να γίνει θυελλώδης. Ο Πάτρικ (Μουράτογλου) βοηθά στην ένωση αυτής της ομάδας. Αλλά η μητέρα μου είναι αξιολάτρευτη. Μας δίνει πολλή ενέργεια».

Ακολούθως ο Τσιτσιπάς, ο οποίος βρίσκεται στο Νο 6 της παγκόσμιας κατάταξης, αναφέρθηκε και στον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζει τους αγώνες, ειδικά στις δύσκολες στιγμές:

«Όταν γίνεται περίπλοκο, σκέπτομαι κάθε πόντο ξεχωριστά. Αδειάζω πριν από κάθε πόντο. Σκέπτομαι την τακτική μου και τα διαφορετικά σενάρια που πρέπει να αντιμετωπίσω στα επόμενα παιχνίδια».