Για άλλη μία προκλητική ενέργεια που παραβιάζει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συγκρούεται με το κείμενο συμπερασμάτων της ΕΕ έκανε λόγο ο Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στην απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει το παραλιακό μέτωπο των Βαρωσίων.

Η Τουρκία οφείλει να κάνει ένα βήμα πίσω, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας υπογραμμίζοντας ότι το θέμα θα απασχολήσει τους ηγέτες της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας και ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον κ. Αναστασιάδη όπου εξέφρασε τη στήριξή του στην Κυπριακή Δημοκρατία και τόνισε πως αν η Τουρκία επιλέξει το δρόμο των προκλήσεων τότε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα αποφασίσει τον Δεκέμβριο την επιβολή κυρώσεων.

Το θέμα θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ και αφορά όλη την Ευρώπη ανέφερε ο κ. Πέτσας λέγοντας πως η Τουρκία έχει την ευκαιρία να κάνει ένα βήμα πίσω.

«Επιδιώκουμε την επίλυση της μόνης διαφοράς που έχουμε με το διάλογο και καλούμε την Τουρκία να προχωρήσουμε στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών» είπε ο κ. Πέτσας ωστόσο πρόσθεσε πως «δεν θα αφήσουμε τις προκλήσεις που αφορούν το κυπριακό να περάσει έτσι. Είναι θέμα ευρωτουρκικών σχέσεων. Αν η Τουρκία δεν κάνει πίσω θα το βρει μπροστά της».

«Η Ευρώπη προσφέρει καρότο και μαστίγιο. Η Τουρκία καλείται θα επιλέξει» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφερόμενο στην επιβολή κυρώσεων για τις τουρκικές προκλήσεις.