Φορτίζεται εκ νέου το κλίμα με την Τουρκία, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέρχεται στον δρόμο των προκλήσεων βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο την Αμμόχωστο. Ο τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στην κλειστή πόλη, με τις διαδικασίες να προχωρούν με ταχείς ρυθμούς.

Η τουρκοκυπριακή «Kibris Postasi» δημοσίευσε βίντεο που δείχνει τις εργασίες για δημιουργία σημείου διέλευσης εντός της περίκλειστης πόλης, που θα οδηγεί στη συγκεκριμένη παραλία, η οποία επεκτείνει το σημείο που ήταν ήδη ανοικτό για αξιωματικούς του κατοχικού στρατού και τις οικογένειές τους.

Πρόκειται για σημείο στο πλάι του σταδίου «Φαζίλ Κουτσιούκ» που θα λειτουργήσει σαν οδόφραγμα για τους επισκέπτες στην πόλη-φάντασμα.

Παράλληλα, σύμφωνα με τ/κ ΜΜΕ, η ψευδοαστυνομία και στελέχη του κατοχικού στρατού θα έχουν συνάντηση προκειμένου να σχεδιάσουν το πλάνο ασφαλείας που θα λειτουργήσει εντός της κατεχόμενης πόλης.

Η στάση της Αθήνας ενόψει διερευνητικών

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία την κατάσταση, ωστόσο οι νέες πηγές έντασης που δημιουργούνται από την τουρκική ηγεσία δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την πορεία των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι όροι που έχουν τεθεί από ελληνικής πλευράς είναι ξεκάθαροι και προβλέπουν «συνέχεια και συνέπεια» στην αποκλιμάκωση της έντασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, έστειλε νέο μήνυμα προς την Άγκυρα: «Προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια των βημάτων αποκλιμάκωσης από την Τουρκία, εναπόκειται σε αυτήν να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στον δεύτερο δρόμο» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Κάτι, πάντως, για το οποίο δεν φαίνεται να είναι έτοιμος ο τούρκος πρόεδρος, για τους δικούς του λόγους.

Σήμερα, δε, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της Αμμοχώστου, καταδικάζοντας την απόφαση της Τουρκίας.

Κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Και συνέχισε: «Τα σύνορα της Ευρώπης, το περίγραμμα όχι μόνο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας αλλά και του ίδιου του αξιακού της φορτίου αμφισβητείται όταν μια τρίτη χώρα, η Τουρκία, παραβιάζει δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου».

Επομένως, το βαρύ κλίμα που διαμορφώνεται με υπαιτιότητα της Άγκυρας υπονομεύει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Η Άγκυρα καθυστερούσε τον ορισμό ημερομηνίας και τώρα βάζει νέα εμπόδια που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την καλλιέργεια αισθήματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Eπικοινωνία Αναστασιάδη – Μισέλ

Την ίδια στιγμή, η Λευκωσία συνεχίζει το διπλωματικό αγώνα προκειμένου να σταματήσει τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν.

Μετά την προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Σεντώνας, κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε εκτενώς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις χθεσινές παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Αμμόχωστο που παραβιάζουν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, επίσης, τον κ. Μισέλ για τις ενέργειες, στις οποίες προβαίνει η Κυπριακή Δημοκρατία σε σχέση με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και επεσήμανε την ανάγκη συμμόρφωσης της με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, ακόμα, ότι θα εγείρει το όλο ζήτημα των παραβιάσεων της Τουρκίας στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.