Ισχυρή προτροπή για χρήση μάσκας πραγματοποίησε η Λοιμωξιολόγος, διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάκα, μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Όλοι μπορεί να κολλήσουμε και να εμφανίσουμε συμπτώματα. Πρέπει να φοράμε τη μάσκα. Το κάναμε ήδη πολύ καιρό, θα το κάνουμε ακόμα για πολύ καιρό» σημείωσε.

«Υπάρχει συγχρωτισμός έξω, αλλά το κυριότερο είναι τι γίνεται στους εσωτερικούς χώρους. 1 στους 3 δεν τη φοράει καλά τη μάσκα» πρόσθεσε.

Στο ερώτημα εάν έπονται νέα περιοριστικά μέτρα στην Αττική λόγω του αυξημένου αριθμού κρουσμάτων που καταγράφονται σε αυτή, υποστήριξε ότι «δεν ξέρω αν έρχονται μέτρα. Πάντως τα μέτρα για τους εσωτερικούς χώρους υπάρχουν καιρό. Αλλά δεν τηρούνται.

Κληθείσα να σχολιάσει την πρόβλεψη ότι θα υπάρξουν 7.000 νεκροί στην Ελλάδα από τον κορoναϊό, απάντησε ότι δεν κάνει προβλέψεις «αλλά όσο αυξάνει ο αριθμός των νοσηλευομένων, υπάρχει ένας κίνδυνος για όλο το σύστημα Υγείας».

«Θα έχουμε αρκετά δύσκολο χειμώνα και μόνο με τον κοροναϊό» είπε σχετικά με το αν η εποχική γρίπη θα κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα.

«Αυτό που θα δυσκολέψει πολύ τα πράγματα θα είναι αν χρειαστούν πολλές νοσηλείες. Μοιραία στους κλειστούς χώρους θα έχουμε πολλά κρούσματα» εξήγησε.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουν κι άλλες ΜΕΘ, επισημαίνοντας ωστόσο τι συνεπάγεται αυτό για το σύστημα Υγείας.

«Το θέμα είναι ότι όταν ανοίγεις μονάδες Covid-19, τόσο θα μειωθεί η δυνατότητά μας να φροντίσουμε οποιονδήποτε άλλο ασθενή. Θα κλείσουν χειρουργεία, άλλες κλινικές. Είναι μια γενική πίεση που επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους. Είτε έχουν κοροναϊό είτε όχι» είπε.

Τέλος, αναφερόμενη σε όσους θα συγκεντρωθούν σήμερα, αναμένοντας την απόφαση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, τόνισε ότι «πρέπει να φοράνε μάσκα και να προσπαθούν να είναι όσο πιο αραιά γίνεται ο ένας από τον άλλον. Το λιγότερο ένα μέτρο απόσταση και με μάσκα».