Οι γυναίκες που έχουν ακανόνιστους και μακρούς κύκλους εμμηνόρροιας (περιόδου) αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου πριν από τα 70 τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτήν τη συσχέτιση.

Η έρευνα θεωρεί ότι η ομαλή περίοδος αποτελεί ζωτικό δείκτη για τη γενικότερη υγεία μιας γυναίκας.

Ο κίνδυνος φαίνεται μεγαλύτερος ιδιαίτερα για πρόωρο θάνατο καρδιαγγειακής αιτιολογίας, όταν τόσο στην εφηβεία όσο και μετά την ενηλικίωση μια γυναίκα είχε συχνά μακρά ή/και ακανόνιστη περίοδο.

Η διαταραχή αυτή -που δεν είναι σπάνια στις γυναίκες- είχε στο παρελθόν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για σημαντικές χρόνιες παθήσεις, καρκίνο των ωοθηκών, στεφανιαία νόσο, διαβήτη τύπου 2 και ψυχικά προβλήματα.

Η νέα μελέτη παρατήρησης επιβεβαιώνει ότι στις περιπτώσεις χρόνιων μακρών/ή και ακανόνιστων περιόδων αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρης θνησιμότητας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής το δρα Χόρχε Τσαβάρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό BMJ, μελέτησαν στοιχεία για 79.505 προ-εμμηνοπαυσιακές γυναίκες με μέση ηλικία 38 ετών, χωρίς ιστορικό καρδιακής νόσου, καρκίνου ή διαβήτη.

Οι γυναίκες παρακολουθήθηκαν επί 24 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων συνέβησαν 1.975 πρόωροι θάνατοι, εκ των οποίων 894 από καρκίνο και 172 από καρδιαγγειακή νόσο.

Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες με ακανόνιστο κύκλο περιόδου είχαν υψηλότερη θνησιμότητα σε σχέση με όσες είχαν κανονικό κύκλο.

Αυξημένος ήταν ο κίνδυνος και για όσες είχαν κύκλο διάρκειας άνω των 40 ημερών, σε σχέση με τον συνήθη των 26 έως 31 ημερών.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)