Την απόφαση της Τουρκίας για την επέκταση της άδειας εισόδου στο παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου στην Κύπρο καταδίκασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την απονομή του Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Και συνέχισε: «Τα σύνορα της Ευρώπης, το περίγραμμα όχι μόνο της ευρωπαϊκής κυριαρχίας αλλά και του ίδιου του αξιακού της φορτίου αμφισβητείται όταν μια τρίτη χώρα, η Τουρκία, παραβιάζει δικαιώματα δύο μελών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου».

«Κάποιες άστοχες επιλογές της ΕΕ εντείνουν τις εσωτερικές ανισότητες»

Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση παρατήρησε πως «κάποιες άστοχες επιλογές εντείνουν τις εσωτερικές ανισότητες, άλλοι δισταγμοί τραυματίζουν την εθνική αυτοπεποίθηση και ορισμένες αδράνειες αποθρασύνουν αυτόκλητους τρίτους που σπεύδουν να δράσουν σε περιοχές όπου η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα».

Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η Ευρώπη προχωρεί όταν ακούει τα αιτήματα των λαών της και οι λαοί ευημερούν όταν η Ευρωπαϊκή Ενωση απαντά στις προσδοκίες τους» και υπογράμμισε:

«Με την πανδημία του κορονοϊού να μαίνεται και την οικονομική κρίση να απειλεί την εργασία και τον πλούτο οι δυσκολίες μεγεθύνονται και είναι φυσικό τα βλέμματα των λαών να στρέφονται προς τις κυβερνήσεις τους, τις εθνικές, αλλά και την υπερεθνική την ευρωπαϊκή. Μεγεθύνονται συνεπώς και οι δικές μας ευθύνες».

Δείτε την τελετή απονομής και την ομιλία του πρωθυπουργού:

Τελετή απονομής του νέου Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ»

Live | Τελετή απονομής του νέου Ευρωπαϊκού Βραβείου «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ», μία διάκριση που γεννήθηκε για να τιμά πρόσωπα, θεσμούς κι οργανισμούς που προωθούν και εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή ιδέα.

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Τετάρτη, 7 Οκτωβρίου 2020