Στις 11 παρά δέκα το πρωί της Τετάρτης ο κόσμος που ήταν συγκεντρωμένος στη γωνία των οδών Λ. Αλεξάνδρας και Πανόρμου, ξέσπασε σε χειροκροτήματα.

-«Εγκληματική οργάνωση οι φασίστες, βγήκε η απόφαση» ακούστηκε από τα μεγάφωνα μπροστά από το Εφετείο. Η είδηση μεταφέρθηκε στόμα με στόμα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της συγκέντρωσης.

-«Μπράβο ρε φίλε, επιτέλους!» φώναξε αυθόρμητα μια κυρία στο άκουσμά της. Το ίδιο είπαν ή σκέφτηκαν και άλλοι από τους συγκεντρωμένους.

Όταν ξεκίνησα από τη Μιχαλακοπούλου για τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, αναρωτιόμουν αν, παρά τα καλέσματα κομμάτων, κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων, ο κόσμος θα ξεπερνούσε τις αναστολές που είχε λόγω κορωνοϊού και θα κατέβαινε στη συγκέντρωση.

Είχα την απάντηση όταν έφτασα στη Σούτσου. Άνθρωποι κάθε ηλικίας αλλά στην πλειονότητά τους, νέοι, με μάσκες οι περισσότεροι, όδευαν προς το Εφετείο. Καταλάβαινες τον προορισμό τους. Κάποιοι κρατούσαν σημαίες, άλλοι φώναζαν συνθήματα. Ήδη, από τις 10 το πρωί ο κόσμος έφτανε μέχρι τα φανάρια της Πανόρμου και όσοι επιχείρησαν να φτάσουν μέχρι το Εφετείο γυρνούσαν πίσω λόγω… συνωστισμού.

Όσοι ήμασταν στη γωνία της Λ. Αλεξάνδρας με την Πανόρμου δεν είδαμε με τα μάτια μας το ξέσπασμα της μάνας του Παύλου Φύσσα μετά την απόφαση. Δεν μυρίσαμε ούτε τα δακρυγόνα που έπεσαν έξω από το Εφετείο. Όμως, ακούσαμε το χειροκρότημα, νιώσαμε τη συγκίνηση, είδαμε τα χαμόγελα, ακούσαμε το σύνθημα για να ξεκινήσει η γιορτή.

Είδαμε πλήθος ανθρώπων, διαφορετικών πολιτικών αποχρώσεων να στέκονται δίπλα-  δίπλα. Το πανό του ΠΑΜΕ δίπλα σε αυτό της νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής. Νέα παιδιά να συζητούν για την ανάγκη να υπάρξει πάλη ενάντια στον φασισμό, με όποια μορφή και αν εκδηλώνεται. Εικόνες ενθαρρυντικές για μια κοινωνία που βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με μια μεγάλη κρίση, με άγνωστη έκβαση.

«Τα έμαθες; Οι φασίστες στα κλουβιά τους»

Καθώς η συγκέντρωση διαλυόταν και ο κόσμος αποχωρούσε, τα ρυθμικά κορναρίσματα των αυτοκινήτων και τα χειροκροτήματα των πεζών διατηρούσαν την πανηγυρική ατμόσφαιρα. Σαν να έφυγε ένα βάρος από τα στήθη όλων.

«Τα έμαθες; Οι φασίστες στα κλουβιά τους», φώναζε με χαρά ένας νεαρός μιλώντας στο τηλέφωνο με ένα φίλο του».

Ένα άλλο ζευγάρι νεαρών φαινόταν εντυπωσιασμένο από μια συζήτηση που είχε με ένα μεγαλύτερο.

-«Μα τι είπε ο τύπος;», ρώτησε η κοπέλα.

-«Το σωστό νομίζω. Ότι με την καταδίκη της Χρυσής Αυγής δεν τελειώσαμε με τον φασισμό. Χρειάζεται να τον παλεύουμε κάθε μέρα με το βλέμμα όχι μόνο τριγύρω μας, αλλά και μέσα μας».